Ministrul propus al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat miercuri, la Parlament, că în cele trei luni ale mandatului său s-a concentrat pe reforma sistemului sanitar, precum şi pe investiţii în infrastructură, construcţia a trei spitale regionale fiind „în linie dreaptă”.
„În prima parte (a mandatului – n.r.) ne-am concentrat pe o reformă a resursei umane şi am reuşit o reală reformă a sistemului de rezidenţiat. În 2019 aveam un număr record de tineri medici care au reuşit examenul de rezidenţiat. A trebuit să integrăm 7.000 de medici în sistemul sanitar, o cifră benefică, având în vedere resursa umană deficitară din sistemul sanitar. Astfel, am reuşit să reorganizăm sistemul şi, după reforma legislativă, un număr de 44 de centre noi au fost deschise şi s-a permis descentralizarea sistemului de rezidenţiat – o măsură oportună care permite startul procesului de relocare şi repopulare a spitatelor noastre judeţene pe teritoriul României. Din cele 44 de centre nou deschise, 32 sunt publice, 12 sunt private. (…) Cu siguranţă aceşti rezidenţi pe viitor vor repopula spitale deficitare din teritoriul românesc şi, de asemenea, vor fi o sursă şi vor stimula medicii din străinătate să se întoarcă în ţară”, a afirmat Costache la audierile din Comisiile parlamentare reunite de Sănătate.
El a adăugat că o a doua reformă a fost în organizarea investiţiilor în infrastructură.
„În prima parte s-au pus în linie dreaptă contracte de finanţare a celor trei spitale regionale. Astfel, pe 31 de centre s-a semnat contractul de finanţare pentru spitalul regional din Iaşi. Aşteptăm data semnării contractului de finanţare pentru spitalul regional din Cluj şi a celui din Craiova. Ca o informaţie de ultimă oră: sunt peste 35 de ofertanţi pentru faza de proiectare a spitalului regional din Iaşi. De asemenea, am organizat un mecanism de investiţie şi de modernizare a infrastructurii din sănătate a celorlalte spitale din România, în cadrul unui Program Operaţional pentru sănătate”, a adăugat ministrul.
Sursa: News24.ro.