Cum îți dai seama dacă ai un atac de panică

0

Nenumărate persoane se grăbesc să sune la numărul unic de urgență fiind siguri că suferă un infarct miocardic. Aceștia le prezintă personalului care le răspunde aproape toate simptomele unui infarct. Însă, în clipa în care ambulanța ajunge la pacient, personalul medical află că de fapt este vorba despre un atac de panică.

Atacul de panică reprezintă un episod subit și adesea, însoțit de o frică uriașă, ce dă startul unei reacții fizice grave, cu toate că nu există un pericol adevărat sau o cauză reală. În general, te ocupi cu o activitate obișnuită, precum spălatul vaselor sau privitul la televizor, când, dintr-o dată simți că transpiri, îți amorțește corpul, că ai palpitații seriose și că nu mai poți respira. În acele clipe ești sigură că suferi de un infarct și că vei muri sau o vei lua razna.

Care sunt simptomele unui atac de panică

Ei bine, cauzele atacului de panică nu sunt tocmai limpezi. Anumiți cercetători susțin că poate fi declanșat pe fond genetic sau că ține de chimia corpului. Alți specialiști susțin că tulburarea de panică, adică atacurile recurente, au ca și cauză o hipersensibilitate a creierului vis-a-vis de dioxidul de carbon, ce pornește o falsă alarmă în creier, creându-se astfel panica. În plus, cercetătorii au descoperit că persoanele care au diverse fobii sau sunt consumatoare de mult alcool au mai multe șanse de a face un atac de panică. Cu toate acestea, asemeni multor altor probleme de sănătate, cauza principală din spatele unui atac de panică este stresul.

Oricare ar fi cauza, mare parte din persoanele cu atacuri de panică simt mai multe dintre următoarele simptome: palpitații, sentiment de paralizare a corpului, furnicături sau amorțeală la nivelul brațelor și degetelor la mâini, senzația de slăbire, amețeală sau poate leșin, durere în piept, greutăți la respirare, transpirație și frisoane, sentiment de groază, de pierdere a controlului și senzația de moarte inevitabilă.

Aceste simptome, cu toate că sunt doar alarme false ale creierului, pot afecta persoana care suferă atacuri de panică recurente, în special în mod psihic. Cu toate acestea, există soluții de tratament, precum medicamente, terapii naturiste și ședințe cu un specialist psiholog.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și