Delicii mici pentru oameni mari !

0

Ciocolata și cafeaua fac parte din puținele alimente care sunt plăcute de milioane de oameni de pe tot globul pământesc.  Ciocolata provine din America Centrală și de Sud, din arborele de cacao care este cunoscut din punct de vedere științific sub numele de Theobroma cacao. Se crede că acest arbore de cacao a început să crească pentru prima dată în urma cu 100 de milioane de ani, pe pantele inferioare ale Munților Anzi.

Chiar dacă cacao provine din America Centrală și cea de Sud, în prezent, mai mult de 65% din cacao de pe glob, este cultivată în Africa. Ea se dezvoltă foarte bine în zonele cu un climat cald și ploios cum sunt zonele de-a lungul ecuatorului. Un arbore de cacao are nevoie de mai mult de 3 ani pentru a ajunge la maturitate și pentru a produce aproximativ 2000 de fructe de cacao în fiecare an. Aceste fructe se dezvoltă în interiorul  unui înveliș asemeni păstăilor, și fiecare are în jur de 30 – 40 de semințe, semințe care sunt numite și boabe de cacao.            Acestea sunt esențiale în producerea ciocolatei. Prin natura lor, aceste boabe de cacao sunt amare și de aceea încă din trecut, oamenii obișnuiau să îndulcească aroma lor cu miere pentru a o putea consuma.

În general, cacao are proprietăți nutritive pentru ca ea conține mult magneziu, vitamina C și chiar puțină cofeină. La fel ca boabele de cafea,  boabele de cacao au fost folosite de azteci ca obiect de comerț sau ca monedă de schimb.

Prin urmare, atât boabele de cafea cât și cele de cacao, au fost mai mult decât un simplu aliment încă din cele mai vechi timpuri.

            Ciocolata belgiană este o ciocolată cu renume produsă în Belgia, o industrie majoră încă din secolul al 19-lea care constituie încă de atunci, o parte importantă a economiei și a culturii naționale. Deși unele persoane ar spune că ciocolata elvețiană este ce mai bună, când vine vorba de mixtul dintre gust, textură și accesibilitate, nici o altă ciocolată nu ar putea întrece ciocolata belgiană.

Există foarte mulți ciocolatieri belgieni și controversa cu privire la ceea ce se poate numi în mod legitim ”ciocolată belgiană”, a fost alimentată de faptul că unii dintre aceștia au fost cumpărați de unele companii producătoare de ciocolată și, în unele cazuri, chiar au schimbat locul de producție în afara Belgiei. Oficial, neavând o denumire de produs alimentar care să fie protejat de UE, această marcă este greu de protejat.

Există multe firme Belgiene care produc ciocolata belgiană manual, lucru care explică prevalența punctelor de vânzare mici și independente, și care sunt foarte populare, mai ales printre turiști.

Pe lângă gustul ei unic și deosebit, aproape fiecare model de ciocolata tradițională belgiană are o istorie interesantă.

De exemplu, neuhaus sau pralina de ciocolată a fost inventată de Jean Neuhaus care avea o farmacie în Bruxelles, prin simplu fapt că el a început să își acopere medicamentele cu un strat de ciocolată pentru a fi mai plăcute la gust. În 1912, nepotul său Jean Neuhaus Jr., a venit cu ideea de înlocuire a medicamentului din interior, cu umpluturi de creme delicioase și astfel s-a născut prima pralină de ciocolată, sau altfel spus, ciocolata umplută.  Fiind recunoscut ca inventator al pralinelor de ciocolată, în 2017,  ciocolata Neuhaus a fost desemnată cea mai bună trufă de ciocolată din lume.                                                                                             La fel ca și aroma de cacao, cafeaua are o aromă deosebit de plăcută dar în același timp amară. Dacă sunteți iubitor de cafea, știți probabil că băutul unei cești implică o experiență complexă plină de nuanțe, precum aroma bogată, căldură reconfortantă și gustul deosebit de amar. Chiar și așa, ambele sunt două delicii mici foarte iubite de majoritatea persoanelor din întreaga lume.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata