Europa are nevoie de 355 miliarde de dolari pentru lansarea 5G, spune un studiu industrial

0

Europa trebuie să investească 300 de miliarde de euro (355 miliarde de dolari) în infrastructura sa de telecomunicații până în 2025, dacă dorește să lanseze 5G super rapid în blocul din 27 de țări pentru a stimula creșterea economică și pentru a valorifica potențialul tehnologiei, a declarat joi un raport.
Studiul realizat de firma de consultanță BCG, comandat de grupul de lobby pentru telecomunicații ETNO, vine în momentul în care Uniunea Europeană își pune speranțele în 5G de a-l scoate dintr-o recesiune indusă de pandemie COVID-19 și de a prelua conducerea dispozitivelor conectate la internet.

Dar operatorii de telecomunicații din UE au fost reticenți să investească în rețelele 5G, care ar putea sprijini fabricile inteligente și mașinile care conduc singure, din cauza cheltuielilor masive, în timp ce spun că planurile de extindere prin fuziuni pentru a prelua aceste proiecte costisitoare au fost împiedicate de dureri Normele antitrust ale UE.

„În continuare sunt necesare 150 de miliarde de euro pentru a realiza un scenariu de 5G complet în Europa, în timp ce sunt necesare 150 de miliarde de euro în plus pentru a finaliza modernizarea infrastructurii fixe la viteze de gigabit”, se spune în raport.
Întârzierile la licitarea spectrului 5G – unde sunt necesare pentru ca operatorii să înceapă să ofere 5G comerciale – din cauza schimbării focalizării guvernelor pentru a contracara pandemia au dezamăgit și industria.

Studiul a propus mai multe măsuri pe care guvernele și autoritățile de reglementare le-ar putea pune în aplicare pentru a stimula industria telecomunicațiilor.

„Un astfel de pas este urmărirea de noi modele de proprietate care implică partajarea voluntară a infrastructurii, care poate permite lansarea mai rapidă, impactul general asupra mediului redus și transferul sporit de cunoștințe între parteneri”, a spus acesta.
Reguli de slăbire pentru a permite furnizorilor de telecomunicații să coopereze și să co-investească sau să împartă construcția infrastructurii de întreprinderile de servicii de telecomunicații au fost, de asemenea, câteva dintre sugestii.

Studiul a solicitat, de asemenea, ca operatorii să poată monetiza traficul de date din rețelele lor pentru a ajunge din urmă rivalii precum Google, Facebook, Microsoft și alți giganți tehnologici.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și