Execuţia bugetară depinde de realismul construcţiei bugetului, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, menţionând că instituţia are rezerve privind dinamica economiei în acest acest an aşa cum este ea văzută în rectificare.
„Ce ar fi trebuit să se spună, mai ales de către ministrul de Finanţe, lui nu-i fac un reproş, este că execuţia bugetară depinde esenţialmente de realismul construcţiei bugetului. Noi am avut rezerve şi atunci în privinţa proiectului de buget înainte de izbucnirea pandemiei. Am considerat că subestimează unele cheltuieli şi supraestimează unele venituri. Şi acum avem unele rezerve privind dinamica economiei în acest acest an aş cum este ea văzută în rectificare. O premisă de bază a rectificării şi a ceea ce va însemna probabil execuţia bugetară în acest an este realismul ipotezelor cu care se lucrează. Ministrul Florin Cîţu are dreptate să spună că vor fi afectate cheltuielile în general dacă avem o execuţie considerabil mai nefavorabilă în sensul dinamicii veniturilor care probabil că vor fi mai mici chiar decât ceea ce se prognozează potrivit rectificării”, a spus Daniel Dăianu, la Digi 24.
El a menţionat că există priorităţi şi că în această privinţă se constată o diferenţă „notabilă” între declaraţiile premierului şi declaraţiile ministrului de Finanţe.
„Există priorităţi. Nu poţi să gândeşti că vei tăia de peste tot la fel. A, că nu vom putea în septembrie să creştem, şi noi o spunem de mult timp la Consiliul Fiscal, înainte să izbucnească pandemia, că nu poţi să creşti cu 40% punctul de pensie când cerul s-a prăbuşit peste noi şi că România are o problemă de finanţare a deficitului mult mai mare decât în alte ţări. S-au suspendat regulile fiscale în Uniunea Europeană, dar asta nu înseamnă că poţi să practici deficite oricât de mari. Şi ministrul Florin Cîţu e bine că subliniază că depinde mult de execuţia bugetară, dar aş adăuga eu, este bine să avem ipoteze cât mai realiste în construcţia bugetului şi în cazul de faţă este vorba despre rectificare”, a afirmat Daniel Dăianu.
Preşedintele Consiliului Fiscal susţine că ar trebui să existe mai multă „francheţe” cu privire la majorarea punctului de pensie cu 40%.
„Salariile şi pensiile în veniturile bugetului proprii şi atrase merg până la două treimi. Sunt chiar mai mult decât trei pătrimi din veniturile fiscale. Deci înseamnă foarte mult. Însă nu îţi permiţi. Mai degrabă poţi amâna unele investiţii care nu sunt cheie, absolut necesare pentru relansarea de ansamblu a economiei. Nu îţi permiţi să ai oameni în stradă. Poţi să ai unele întârzieri, să spunem, la plată, dar nu îţi permiţi să nu plăteşti salarii şi pensii”, a mai declarat Daniel Dăianu.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a explicat miercuri seara, la Realitatea Plus, că execuţia bugetară este foarte importantă pentru cheltuielile şi, dacă aceasta nu este bună, investiţiile, plata salariilor, a pensiilor vor avea o problemă.
Întrebat dacă vor fi majorate pensiile în septembrie, acesta a reiterat că banii sunt în buget, dar totul va depinde de execuţia bugetară.
Sursa: News24.ro.