In China 56 de milioane de persoane sunt izolate

0

China a anunţat sâmbătă extinderea cordonului sanitar impus pentru limitarea răspândirii noului coronavirus identificat iniţial în oraşul Wuhan, măsură ce are drept consecinţă izolarea de restul lumii a 56 de milioane de persoane, relatează AFP.

Cinci oraşe din provincia Hubei (centru) au fost adăugate celor 13 care erau deja vizate de această dispoziţie ce implică în special suspendarea transportului public spre şi dinspre aceste aglomerări şi închiderea bretelelor de autostradă care le deservesc.

Armata chineză a desfăşurat sâmbătă medici în centrul epidemiei de pneumonie virală, al cărei bilanţ a continuat să crească şi care afectează şi Europa, cu trei cazuri confirmate în Franţa. Dintre aceşti pacienţi, cel puţin doi au fost recent în China, potrivit autorităţilor sanitare franceze. Spitalizaţi la Paris şi Bordeaux (sud-vest), pacienţii se află internaţi în condiţii de izolare. Pe lângă ţările asiatice deja afectate, în special Japonia şi Thailanda, a fost raportat un al doilea caz în Statele Unite.

Primul caz de coronavirus din Wuhan a fost confirmat în al doilea cel mai mare oraş din Australia, Melbourne, a anunţat ministrul Sănătăţii din acest stat. Pacientul este un cetăţean chinez de circa 50 de ani care a călătorit în Wuhan înainte de a ajunge în Melbourne, la 19 ianuarie, a precizat ministrul Sănătăţii din statul Victoria, Jenny Mikakos, într-o conferinţă organizată sâmbătă. Pacientul este în stare stabilă şi a fost izolat.

Ministrul Sănătăţii din Japonia a anunţat sâmbătă că a fost confirmat al treilea caz în această ţară, informează agenţia Kyodo. Pacienta este o femeie din Wuhan, care a ajuns în Japonia la 18 ianuarie.

Autorităţile din Coreea de Sud, Japonia şi Vietnam au confirmat sâmbătă noi cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Epidemia se răspândeşte rapid în ţara sa de origine, unde au fost consemnate până sâmbătă 1.300 de cazuri de contaminare, dintre care 41 mortale.

China a intrat în Anul Şobolanului sub semnul focarului de coronavirus, care a izbucnit în decembrie în oraşul Wuhan, plasat de facto în carantină. De Anul Nou chinezesc, străzile acestei metropole din centrul Chinei sunt goale, puţinii trecători acoperindu-şi feţele cu măşti de protecţie obligatorii, după cum a constatat o echipă AFP aflată la faţa locului. La limitele cordonului sanitar, la aproximativ 20 km est de centrul oraşului, autovehiculele care încearcă să treacă trebuie să se întoarcă. ”Nimeni nu poate ieşi”, a a declarat un poliţist pentru AFP. Nici trenurile sau avioanele nu pot părăsi oraşul, măsură impusă începând de joi.

Aproape întreaga provincie Hubei este ruptă de restul lumii, numărul persoanelor afectate de această măsură fiind de peste 56 de milioane, aproape cât populaţia din Africa de Sud, notează AFP.

Armata a trimis trei avioane în zona interzisă, care au debarcat vineri seară 450 de medici militari şi personal sanitar auxiliar. Unii dintre aceştia au experienţă în lupta contra Ebola şi SARS, o tulpină similară noului coronavirus, care a ucis 650 de persoane în China continentală şi Hong Kong între 2002 şi 2003. Medicii militari sunt distribuiţi în spitalele oraşului, care adăpostesc un număr mare de pacienţi cu pneumonie virală, a precizat agenţia Xinhua. Din cauza lipsei de locuri în unităţile spitaliceşti, vineri a început construcţia unui nou spital care urmează să găzduiască o mie de paturi. Acesta trebuie terminat… în zece zile, la 3 februarie, potrivit media de stat.

Toate decesele, cu excepţia a două cazuri, au fost înregistrate în Wuhan sau în altă parte din provincia Hubei. Autorităţile au implementat măsuri de depistare a virusului în toate ţările.

Bilanţul creşte zilnic, de la cifra de 26 de morţi anunţată vineri la 41, sâmbătă. Numărul total al cazurilor de contaminări a crescut de la 830 la 1.287. Din acest total, 237 de cazuri sunt considerate ”critice”, potrivit autorităţilor sanitare.

Majoritatea pacienţilor care au murit erau persoane de peste 65 de ani sau care aveau boli preexistente.

Deşi secvenţa completă a genomului a fost publicată, originea şi mecanismul de transmitere a noului coronavirus (2019-nCoV), aşa cum este notat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), sunt încă neclare.

Pe baza datelor actuale, perioada de incubaţie a virusului poate fi de până la aproximativ 14 zile. Simptomele noului coronavirus sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).

Joi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut „situaţia de urgenţă din China”, însă a apreciat că este „prea devreme” pentru a vorbi despre o stare de urgenţă globală din cauza acestui virus.

Sursa: News24.ro.

Citește și