Intel investește 20 de miliarde de dolari în noi fabrici de fabricare a cipurilor din SUA, ca parte a planului de revenire

0

CEO-ul Intel, Pat Gelsinger, ocupă acest post doar de aproximativ o lună. Dar gigantul semiconductorilor are nevoie de o strategie îndrăzneață și nouă de ceva timp, iar marți, Gelsinger a livrat această strategie.

Intel (INTC) a dezvăluit câteva inițiative majore – inclusiv o investiție de 20 de miliarde de dolari în două noi facilități de fabricare a cipurilor din SUA – care vizează reafirmarea poziției sale de lider incontestabil al industriei semiconductoarelor, o afirmație pe care mulți experți au spus că, compania a pierdut-o în ultimii ani.

„Stabilim un curs pentru o nouă eră de inovație și leadership de produs la Intel”, a spus Gelsinger într-un comunicat.
Acțiunile companiei au crescut cu mai mult de 6% în cursul tranzacționării după program, marți. Acțiunile concurentului AMD (AMD) au scăzut cu peste 2% în urma știrilor. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM), cel mai mare producător de cipuri din lume, a scăzut miercuri cu peste 3% în Taipei.

Gelsinger a preluat o companie care se confruntă cu o serie de provocări, inclusiv concurența fără precedent din partea Apple (AAPL) și a altor foști parteneri și a unui acționar activist care solicită schimbarea.
Intel a cunoscut, de asemenea, întârzieri majore în producerea de cipuri de generație următoare, permițând TSMC și Samsung (SSNLF) să le-o ia înainte. Intel încearcă în continuare să își perfecționeze următoarea generație de cip de 7 nanometri; între timp, acei concurenți asiatici au avansat cu dezvoltarea unor procesoare chiar mai mici și mai puternice.

Rivalii Intel l-au învins și pe Wall Street recent. În ultimii doi ani, acțiunile Intel au crescut cu puțin peste 19%, față de creșterea cu aproape 114% a indicelui PHLX semiconductor (SOX).

Noua strategie, denumită „IDM 2.0” datorită transformării modelului său integrat de fabricare a dispozitivelor Intel (în care proiectează și produce cipuri), ar putea ajuta la rezolvarea multora dintre aceste probleme.
Pentru a aborda problemele sale de fabricație și a preveni întârzierile viitoare, Intel intenționează să își extindă utilizarea producătorilor de cipuri terță parte, cum ar fi TSMC, o abordare pe care mulți dintre concurenții săi au luat-o, dar că până acum Intel s-a abținut să facă cele mai avansate cipuri . Începând din 2023, Intel va colabora cu turnătorii terțe pentru a produce produse „la baza ofertei de calcul Intel atât pentru segmentele clientului, cât și pentru centrele de date”, a declarat compania într-un comunicat.

„Acest lucru va oferi flexibilitatea și amploarea sporite necesare pentru a optimiza foile de parcurs ale Intel în ceea ce privește costul, performanța, programul și aprovizionarea”, a spus acesta.
Între timp, Intel a declarat că tehnologia sa de 7 nanometri „progresează bine”.
În timp ce Intel intenționează să extindă externalizarea unora din producția de cipuri, Gelsinger a reafirmat marți angajamentul companiei de a fabrica majoritatea produselor sale în interior.

Compania a anunțat o investiție de 20 de miliarde de dolari pentru a adăuga două noi unități de fabricație a cipurilor, numite „fabs”, în campusul său din Arizona, o mișcare care se așteaptă să creeze „peste 3.000 de locuri de muncă permanente de înaltă tehnologie și salarii mari; peste 3.000 de locuri de muncă în construcții; și aproximativ 15.000 de locuri de muncă locale pe termen lung. ”

Intel intenționează, de asemenea, să lanseze o nouă unitate de afaceri, Intel Foundry Services, dedicată producției de cipuri proiectate de alte companii de semiconductori.

Acest anunț apare pe fondul unei penurii globale de cipuri care a împiedicat industrii de la autoturisme la jocuri video. De asemenea, vine aproape un an după ce Intel s-a oferit să ajute guvernul SUA să crească capacitatea internă de producție a semiconductoarelor, o mișcare pe care unii oficiali americani consideră că ar consolida securitatea națională, deoarece microcipurile de ultimă oră au aplicații militare și de apărare cruciale.

Noile facilități din Arizona vor oferi capacitate unor astfel de clienți externi, iar Gelsinger a declarat că intenționează să anunțe alte extinderi în Statele Unite, Europa și în alte părți la sfârșitul acestui an.
Serviciile Intel vor fi „diferențiate de alte oferte de turnătorie, cu o combinație de tehnologie de proces și ambalare de vârf, capacitate dedicată în SUA și Europa și un portofoliu IP de clasă mondială pentru clienți, inclusiv nuclee x86, precum și ARM și RISC IP-urile ecosistemului V „, a spus compania, adăugând că oferta planificată” a primit deja un entuziasm puternic și declarații de susținere din întreaga industrie „.

Noua unitate ar putea aduce, de asemenea, un nou flux crucial de venituri companiei după ce a pierdut cota de piață în activitatea sa principală de computere în ultimii ani.
După cum s-a spus, strategia va oferi probabil un impuls în încrederea investitorilor Intel și va veni „la timp”, a declarat partenerul fondator și analist principal al Futurum Research, Daniel Newman, într-un comentariu prin e-mail.

„De asemenea, văd acest lucru ca pe un semn al unui Intel mai încrezător și mai robust sub noul CEO Pat Gelsinger”, a spus Newman. „Cred că acest efort a fost în curs de desfășurare cu fostul CEO Bob Swan [dar] Gelsinger readuce companiei o îndrăzneală tehnologică și în primele 5 săptămâni în urmă arată ambiția companiei de a reveni la rădăcinile sale de lider de piață.”

Sursa: Financiarul.ro

Citește și