Îți dorești să rămâi însărcinată dar ai peste 40 de ani? Uite ce ar trebui să știi înainte de conceperea unui copil

0

Oare până la ce vârstă voi mai putea fi fertilă pentru a avea un copil? Sarcina și nașterea se modifică odată cu vârsta? Ce să fac ca atât eu cât și copilul meu să fim sănătoși? Toate acestea sunt întrebări pe care foarte multe femei și le pun. Doctorul Emel Nuraltay, unul dintre cei mai renumiți medici obstetricieni din țară și șefa secției de obstetrică și ginecologie a Spitalului Clinic Sanador, vine în ajutorul tău, cu câteva răspunsuri.

Întrebată până la ce vârstă pot femeile să devină mame, medicul a declarat clar că depinde de fiecare organism în parte.

„Până la vârsta la care organismul le permite. Și aici mă refer la vârsta fertilă a unei femei, care, așa cum organismele fiecăreia dintre noi sunt diferite, la fel și dacă ne referim la vârsta fertilă a femeilor e vorba despre același lucru. Sunt femei care sunt fertile până la 40-45 de ani, uneori chiar mai mult. Femeia este fertilă atât timp cât rezerva ei ovariană este funcțională”

Dacă fertilitatea este una dintre problemele tale, medicul a dezvăluit câteva metode prin care să îți sporești șansa de a rămâne gravidă.

„O igienă sănătoasă, o alimentație corectă, o viață activă, nu sedentară, activități care să-i mențină o stare de sănătate bună, evitarea excesului ponderal. Să le recomandăm femeilor după o anumită vârstă să folosească suplimente alimentare care să le îmbunătățească calitate ovocitelor, a lichidului folicular și, în momentul în care se hotărăsc, la o vârstă mai înaintată, să conceapă, pentru că așa le permite, știu eu, statutul social și nu numai, să apeleze negreșit înainte la un medic ginecolog, la un hematolog, eventual, pentru depistarea patologiilor care pot afecta concepția și sarcina, așa încât să-și ia toate măsurile de precauție ca, atunci când sarcina va apărea, să nu riște nimic”

Cât despre procedeele de reproducere asistată, medicul susține că acestea sunt: „Fertilizare in vitro, inseminare artificială, putem apela la asta, este foarte la modă, este util, dar dacă se poate și obținem o sarcină în mod natural, de ce nu?”

De asemenea, medicul Emel Nuraltay a detaliat care sunt suplimentele pe care le poți lua pentru creșterea fertilității.

„Acidul folic, care este indispensabil dezvoltării sistemului nervos fetal, de exemplu. Îl recomandăm inclusiv în pre-concepție. În primul trimestru, sigur, obligatoriu. Există suplimente de tip Inozitol, Magneziu, Seleniu, care pot optimiza, de exemplu, funcția tiroidiană, cunoscut fiind faptul că o disfuncție tiroidiană poate disturba fertilitatea și evoluția normală a unei sarcini. De asemenea, un plus de vitamine. Există din ce în ce mai frecvent în populația feminină de vârstă fertilă deficite de vitamina B12, de vitamina D, datorită modului de viață pe care-l avem, datorită condițiilor de mediu în care trăim și care, necorectate, pot pune probleme în preconcepție și după apariția sarcinii”

Sursa: unica.ro

Sursa foto: pixabay.com

Sursa – Glow Magazin.

Citește și