Marea Britanie este pe cale să schimbe modul în care sunt conduse și audiate companiile

0

Marea Britanie a propus să slăbească fixarea pe piață a auditorilor firmelor „Big Four” joi și să-i responsabilizeze pe directorii companiei pentru depistarea fraudei după prăbușirea retailerului BHS și a constructorului Carillion.

Directorii ar trebui să ramburseze bonusurile în cazul în care compania lor ar fi prăbușită sau ar apărea deficiențe grave, iar dividendele și bonusurile ar trebui oprite dacă firmele nu ar avea suficienți bani – o lecție din prăbușirea Carillion.

Propunerile mult așteptate, prezentate la o consultare publică de patru luni, pun în aplicare cea mai mare parte a recomandărilor făcute în trei rapoarte susținute de guvern privind concurența pieței de audit, reglementarea și guvernanța corporativă.

„Este clar din prăbușirile la scară largă precum Thomas Cook, Carillion și BHS, că regimul de audit al Marii Britanii trebuie modernizat cu un pachet de reforme sensibile și proporționale”, a declarat ministrul afacerilor Kwasi Kwarteng.

Unele dintre propuneri sunt deja introduse în formă voluntară, cum ar fi separarea operațională a auditului și activitatea de consultanță mai profitabilă la PwC, Deloitte, KPMG și EY – firmele „Big Four” care domină auditul companiilor blue-chip din Marea Britanie.

Consiliul de raportare financiară, criticat de parlamentari pentru că este prea rezervat în reglementarea auditorilor, este deja în curs de transformare internă pentru a deveni autoritatea de audit, raportare și guvernare mai puternică sau ARGA, propusă joi.

Guvernul a propus ca firmele de audit mai mici să efectueze o porțiune semnificativă a auditului unei mari companii, oprindu-se în afara auditului comun recomandat inițial de Autoritatea Regatului Unit pentru Concurență și Piețe.

Acest lucru i-ar ajuta pe „provocatori” precum Mazars, Grant Thornton și BDO să acumuleze expertiză pentru a-i prelua pe deplin pe cei de la „Big Four” mai târziu. În cazul în care această strategie de concurență eșuează, firmele „Big Four” se vor limita la cota de piață, a spus guvernul. Mazars a declarat că trebuie stabilite obiective de cel puțin 20% din totalul comisioanelor de audit la auditorii „provocatori” pentru companiile FTSE-350 după cinci ani de reformă.

COLECTIV VS INDIVIDUAL

Noi obligații de raportare ar fi introduse atât auditorilor, cât și directorilor, în ceea ce privește detectarea și prevenirea fraudei. Consiliile de administrație ar trebui să stabilească ce controale au în vigoare într-o versiune britanică a strictei garanții antifraudă americane Sarbanes-Oxley introduse după prăbușirea gigantului energetic Enron. ARGA ar avea competența de a-i investiga și pedepsi pe toți directorii companiei.

Sursa: News24.ro.

Citește și