Papa dispune reduceri salariale pentru cardinali și clerici, pentru a salva locurile de muncă ale angajaților

0

Papa Francis a ordonat cardinalilor să reducă salariul cu 10% și a redus salariile altor clerici care lucrează în Vatican pentru a salva locuri de muncă ale angajaților, deoarece pandemia de coronavirus a afectat veniturile Sfântului Scaun.

Vaticanul a declarat miercuri că Francis a emis un decret care introduce reduceri proporționale începând cu 1 aprilie. Un purtător de cuvânt a spus că angajații laici de nivel inferior nu vor fi afectați de reduceri. Francis a insistat adesea că nu vrea să concedieze oamenii.

Cardinalii care lucrează la Vatican și locuiesc acolo sau la Roma se crede că primesc salarii de aproximativ 4.000-5.000 de euro pe lună, mulți în apartamente mari, cu mult sub chiriile de pe piață.

Alți șefi de departamente, în special clerici, își vor vedea salariile reduse între 3% și 8%. Creșterile salariale programate vor fi suspendate până în martie 2023. Prevederile se vor aplica și personalului superior al altor bazilice papale în afară de Sfântul Petru din Vatican.

Sfântul Scaun, organismul administrativ central al Bisericii Catolice din întreaga lume, ar putea fi nevoit să utilizeze 40 de milioane de euro în rezerve pentru al doilea an consecutiv, pe măsură ce pandemia COVID-19 afectează finanțele sale, a declarat la începutul acestei luni principalul oficial economic al Vaticanului.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și