Petrolul crește pe măsură ce progresul vaccinului din SUA crește așteptările cererii

0

Prețurile petrolului au crescut miercuri, pe măsură ce semnele de progres în lansarea vaccinului COVID-19 în Statele Unite, cel mai mare consumator mondial, au ridicat așteptările cererii.
Contractele futures brute din West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 15 cenți, sau 0,25%, până la 59,90 dolari pe baril cu 0757 GMT, recuperându-se după trei zile de pierderi.

La termen, brutul Brent a crescut cu 24 de cenți, sau 0,38%, la 62,94 dolari pe baril, după patru zile de pierderi.

„Măsurile de stimulente în curs, pe măsură ce vaccinările COVID-19 se accelerează, au stimulat sentimentul”, au scris analiștii ANZ într-o notă.

SUA vor avea suficient vaccin COVID-19 pentru fiecare adult american până la sfârșitul lunii mai, a declarat marți președintele Joe Biden după ce Merck & Co au fost de acord să facă vaccinarea cu dozele Johnson & Johnson.

Futures au scăzut mai devreme în cursul zilei, pe fondul incertitudinii cu privire la cantitatea de aprovizionare a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a aliaților, numiți împreună OPEC +, pe piață, la reuniunea sa de joi și o mare creștere a stocurilor de țiței din SUA.

Reuniunea OPEC + de joi vine într-un moment în care producătorii sunt, în general, pozitivi în ceea ce privește perspectivele pieței petrolului, comparativ cu anul trecut, când au redus oferta pentru a crește prețurile.

Piața se așteaptă, pe larg, ca OPEC + să ușureze reducerile de producție, care au fost cele mai adânci vreodată, cu aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi (bpd), liderul OPEC, Arabia Saudită, punând capăt reducerii voluntare a producției de 1 milion de bpd.

Totuși, un document al comitetului tehnic OPEC + revizuit de Reuters a cerut „un optimism prudent”, citând „incertitudinile care stau la baza pe piețele fizice și sentimentul macro, inclusiv riscurile generate de mutațiile COVID-19 care sunt încă în creștere”.
Întărind îngrijorările legate de potențialul exces de aprovizionare, grupul industrial al Institutului American al Petrolului a raportat că stocurile de țiței din SUA au crescut cu 7,4 milioane de barili în săptămână până la 26 februarie, în contrast puternic cu estimările analiștilor pentru o extragere de 928.000 de barili.

Cu toate acestea, această construcție a avut loc în timp ce capacitatea de rafinare a SUA a fost închisă în timpul săptămânii anchetei din cauza vremii reci din Texas. Datele API au arătat că rafinăriile au scăzut cu 1,75 milioane bpd.

„Recenta vânzare poate contribui la întărirea poziției prudente a saudite și la întârzierea oricărei creșteri a producției”, a declarat Stephen Innes, strateg de piață global la Axi.

“Este probabil ceva care ar putea influența creșterea OPEC + înapoi spre 500.000 bpd, spre deosebire de 1,5 milioane bpd”, a spus el.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și