Potențialul scuterelor în traficul congestionat

0

Aglomerația din traficul rutier este de multe ori apăsătoare, iar aceasta este însoțită adesea de un nivel crescut de poluare și de un grad ridicat de stres al participanților la trafic precum și al persoanelor care locuiesc, lucrează sau pur și simplu se află sau fac diferite activități în zonele cu trafic congestionat.

Problemele cauzate de aglomerația din trafic afectează mulți oameni la nivel global, și chiar dacă sunt multe zone în care se caută soluții pentru reducerea aglomerației, acestea de multe ori întârzie să apară, din diferite considerente. Ce-i drept, unele soluții pot fi foarte costisitoare, greu de pus în practică și pot necesita o perioadă mare de timp până ar putea fi realizate.

Un factor semificativ care contribuie frecvent la congestionarea traficului în multe zone este numărul mare de persoane care se deplasează folosind autoturismele. Deși majoritatea autoturismelor au mai multe locuri, destul de des, acestea sunt ocupate doar de un șofer și nu au niciun pasager.

O soluție care poate contribui la scăderea traficului ar putea fi ca mai multe persoane care circulă fiecare cu câte un autoturism și fără niciun pasager, să se grupeze, atunci când este posibil, și să folosească împreună un număr mai mic de autoturisme. Chiar dacă poate fi destul de dificil de realizat, din diferite motive, această soluție poate aduce numeroase beneficii, dar și unele inconveniente, în orice caz, nu ar trebui neglijată.

Ar trebui acordată o atenție sporită asupra potențialului scuterelor în toate zonele unde acestea pot fi utilizate, poate mai ales în acelea care se confruntă frecvent cu aglomerația din trafic. Spațiul din carosabil ocupat de un autoturism poate fi și de câteva ori mai mare decât spațiul ocupat de un scuter, pot fi situații în care pe aceiași suprafață ocupată de un autoturism să încapă chiar și patru scutere. În plus, scuterele pot folosi și unele spații în care autoturismele nu  au loc suficient.

Mulți conducători de scutere se strecoară deseori cu acestea printre mașini și alte vehicule sau obstacole și reusesc să evite de multe ori să rămână blocați în traficul congestionat, putând astfel să câștige uneori timp foarte prețios. Mai mult de atât, odată ajunși la destinație, sunt multe cazuri în care conducătorii scuterelor găsesc mai rapid locuri de parcare pentru acestea decât ar fi găsit dacă ar fi folosit autoturisme.

Dacă într-un oraș aglomerat, multe dintre persoanele care se deplasează singure cu autoturismele ar renunța la acestea și le-ar înlocui cu scutere, atunci ar putea aduce o contribuție semnificativă la descongestionarea traficului. Și situațiile în care două sau mai multe persoane care se deplasează împreună un singur autoturism renunță la acesta și aleg să se deplaseze individual cu câte un scuter pot contribui de asemenea la reducerea aglomerației rutiere, cu toate că, poate nu chiar în aceeași proporție ca în situația schimbării aceluiași număr de autoturisme cu același număr de scutere.

Deși înlocuirea unui autoturism cu un scuter este privită cu scepticism de mulți conducători auto, totuși, dacă aceștia ar face o analiză mai amănunțită asupra beneficiilor și inconvenientelor acestei schimbări i-ar putea ajuta să ia o decizie mai informată.

Citește și