Anul 2019 a fost pentru jandarmii montani, un an plin cu misiuni diversificate de salvare-evacuare a persoanelor care s-au aventurat în mediul montan echipaţi necorespunzător şi fără a se informa asupra prognozei meteo înainte de a pleca la drum.
Pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor ce le revin de asigurarea ordinii publice şi participarea alături de echipele Salvamont la acţiuni de salvare-evacuare a persoanelor aflate în dificultate pe pârtii şi în staţiunile montane, în anul 2019 un număr de 316 jandarmi de la secţiile şi posturile montane din ţară sau pregătit la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia, în schi, alpinism, prim ajutor de bază şi cursuri de salvare-evacuare din mediul alpin.
Evaluarea cunoştinţelor lor de către instructorii centrului, s-a făcut atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte, simulând intervenţii de salvare a unor persoane accidentate, aşa cum se întâlnesc cu situaţiile din misiunile pe care le îndeplinesc.
Care sunt obiectivele cursurilor care se desfăşoară la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia?
Prin pregătirea în domeniul alpinismului, se urmăreşte a se dezvolta personalului curajul, tenacitatea, perseverenţa, disciplina, voinţa, calităţile motrice, psihice şi morale, şi are drept scop însuşirea cunoştinţelor teoretice şi practice precum şi formarea deprinderilor privind folosirea în siguranţă a materialelor şi tehnicii pe timpul executării misiunilor operative (deplasare, escaladare, traversare, coborâre etc), evacuarea precum şi acordarea primului ajutor de bază persoanelor aflate în dificultate din locuri greu accesibile (înălţimi, ravene, transport pe cablu etc).
La pregătirea în schi, se doreşte a forma personalului priceperile şi deprinderile necesare pentru procedeele tehnice de alunecare şi deplasare pe schiuri sau pe alte mijloace în orice condiţii de teren, pe distanţe mari, diferenţe de nivel, la temperaturi scăzute, pe trasee marcate şi nemarcate.
Pregătirea în domeniul salvării şi evacuării are drept scop însuşirea teoretică şi practică a procedurilor şi tehnicilor necesare executării misiunilor de intervenţie, evacuare şi acordare a primului ajutor medical de bază persoanelor aflate în dificultate (blocate pe înălţimi, rătăcite, surprinse de avalanşă sau în stare de hipotermie, blocate în mijloacele de transport pe cablu etc.).
Periodic, se organizează stagii de pregătire, care au drept scop pregătirea conexă în domeniul salvărilor şi intervenţiilor montane la mare înălţime, în vederea atingerii obiectivului comun „salvarea de vieţi omeneşti”.
Rolul de a pregăti personalul secţiilor şi posturilor montane, precum şi a celorlalte structuri din Jandarmeria Română şi Ministerul Afacerilor Interne, ce utilizează tehnici şi procedee specifice mediului montan, revine Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia – instituţie militară de formare continuă – unul dintre puţinele de acest tip din Europa şi singurul din Sud – Estul continentului.
Sursa: News24.ro.