Prețul petrolului se menține, pe măsură ce îngrijorările privind cererea, persistă

0

Prețurile petrolului s-au menținut vineri, dar au scăzut cu 8% pentru această săptămână, după o vânzare peste noapte, întrucât un nou val de infecții cu coronavirus în toată Europa a declanșat restricții noi și a diminuat așteptările cu privire la orice recuperare iminentă a cererii de combustibil.

Uleiurile brute din West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 33 de cenți, sau 0,55%, până la 59,67 dolari pe baril.

Petrolul brut Brent a crescut cu 23 de cenți, sau 0,36%, până la 63,51 dolari pe baril. Piața este din ce în ce mai neliniștită în ceea ce privește perspectivele cererii de combustibil, pe măsură ce sunt impuse noi măsuri de carantină, iar lansările de vaccinuri se opresc, au spus analiștii.

Prețurile petrolului au scăzut cu 7% pentru a cincea zi consecutivă, joi, întrucât câteva mari economii europene au reimpus restricții, iar programele de vaccinare au fost încetinite din cauza problemelor de distribuție și de îngrijorările cu privire la posibilele efecte secundare.

Mai multe regiuni franceze, inclusiv regiunea Ile-de-France din jurul Parisului, au început de vineri o nouă carantină de patru săptămâni.

„Acest lucru va avea un impact asupra consumului de petrol în Europa și, prin urmare, va oferi potențialului prețurilor petrolului o presiune modestă”, a declarat Jeffrey Halley, analist senior de piață la OANDA.

Deși Germania, Franța și alte țări au anunțat reluarea vaccinărilor după ce autoritățile de reglementare au declarat că vaccinul AstraZeneca este sigur, oprirea programului a făcut mai dificilă depășirea rezistenței la vaccinuri în rândul unei părți din populație. Marea Britanie va trebui să amâne lansarea vaccinului COVID-19 luna viitoare din cauza unei întârzieri a aprovizionării.

Goldman Sachs a declarat că presiunile legate de cererea Uniunii Europene și oferta Iranului ar încetini reechilibrarea pieței petrolului cu 0,75 milioane de barili pe zi (bpd) în al doilea trimestru, deși se așteaptă ca gruparea OPEC+ a Organizației țărilor exportatoare de petrol și a aliaților să acționeze pentru a compensa asta.

Aprovizionarea cu petrol este abundentă, exporturile de țiței din Arabia Saudită crescând în ianuarie pentru cea de-a șaptea lună consecutivă până la cea mai mare aprovizionare din aprilie 2020, a descoperit joi site-ul web al Organizațiilor de date comune.

Expedierile de la cel mai mare exportator de petrol din lume au crescut la 6,582 milioane de barili pe zi în ianuarie, de la 6,495 milioane în luna precedentă.

Sursa: News24.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata