Prețurile petrolului cresc cu 2% din cauza temerilor că blocajul din canalul Suez ar putea dura câteva săptămâni

0

Prețurile petrolului au inversat o vânzare bruscă cu o zi mai devreme, crescând cu aproximativ 2% vineri, din cauza temerilor crescânde că ar putea dura săptămâni până la salvarea unei nave gigant de containere care blochează Canalul Suez, ceea ce ar îngreuna aprovizionarea cu produse brute și rafinate.

Cu toate acestea, prețurile se îndreptau spre o a treia pierdere săptămânală consecutivă, perspectivele cererii fiind afectate de restricții proaspete împotriva coronavirusului în Europa.

Petrolul Brent brut a crescut cu 1,09 dolari, sau 1,8%, la 63,04 dolari pe baril până la 0750 GMT, după ce a scăzut joi cu 3,8%. Produsul brut din West Texas Intermediate (WTI) a crescut 1,22 dolari, sau 2,1%, la 59,78 dolari pe baril, după ce a scăzut cu 4,3% cu o zi mai devreme. Ambele valori de referință au fost pe drumul către o mică pierdere săptămânală, după o scădere de peste 6% săptămâna trecută.

Nava-container înțepenită, blochează traficul în Canalul Suez, unul dintre cele mai aglomerate canale de transport maritim din lume pentru petrol și combustibili rafinați, cereale și alte comerțuri între Asia și Europa. Oficialii au oprit toate navele care intrau pe canal joi și o companie de salvare a spus că ar putea dura câteva săptămâni până la eliberarea navei.

„Temerile privind etanșeitatea aprovizionării au crescut pe măsură ce cheia Canalului Suez a rămas blocată de nava gigantică, depășind îngrijorările legate de cererea slabă din cauza blocajelor din Europa și Asia”, a declarat Satoru Yoshida, analist de mărfuri la Rakuten Securities.

Din cele 39,2 milioane de barili pe zi (bpd) din totalul comerțului maritim de țiței în 2020, 1,74 milioane bpd au trecut prin Canalul Suez, potrivit firmei de urmărire a petrolierelor Kpler. În plus, 1,54 milioane bpd de produse petroliere rafinate, cum ar fi benzina și motorina, circulă prin canal, aproximativ 9% din comerțul global de produse pe mare, a spus Kpler.

Din cauza blocajului din Canalul Suez, tarifele de transport maritim pentru petrolierele s-au dublat aproape săptămâna aceasta, iar mai multe nave au fost îndepărtate de pe căile navigabile vitale.

Piețele petroliere au fost, de asemenea, atenționate de îngrijorările privind escaladarea riscului geopolitic în Orientul Mijlociu. Forțele Houthi din Yemen au declarat vineri că au lansat atacuri cu o zi mai devreme asupra Arabiei Saudite care vizează facilități deținute de compania petrolieră de stat Saudi Aramco și organizații militare.

Așteptările ca organizația țărilor exportatoare de petrol și aliații săi, cunoscută sub numele de OPEC +, să își mențină probabil producția mai mică, au susținut și prețurile, a spus cercetătorul Nissan Securities, Yasushi Osada.

Sursa: News24.ro.

Citește și