Promising Young Woman, noua producție cu Carey Mulligan, prezintă realități „profund îngrijorătoare”

0

În fiecare săptămână, Cassie Thomas, în vârstă de 29 de ani, merge singură la un club de noapte și se preface că este beată. Și face o treabă convingătoare. Este instabilă pe picioare, cu ochii neconcentrați, cu vorbirea neclară. De obicei, nu trece mult până când un bărbat aparent amabil se apropie și se oferă să o ajute să ajungă acasă.

Doar că nu o duce acasă. De cele mai multe ori găsește o scuză pentru a o duce în locuința lui, în speranța că va fi atât de beată încât va putea face sex cu ea. Îi ignoră comentariile despre faptul că nu se simte bine sau că vrea să doarmă.

În mod normal, când încep să-i scoată hainele, planul acestor bărbați începe să meargă prost. Dintr-o dată, ochii lui Cassie se focalizează, iar tonul vocii devine mortal.

„Ce faci?” ea intreaba. Nu este deloc beată, iar vânătorul este pe cale să devină vânat. Aceasta este premisa Promising Young Woman, un nou film cu Carey Mulligan în regia lui Emerald Fennell și care a primit cinci nominalizări la Oscarurile din acest an.

Fennell, care a fost producătoare și scriitoare în seria Killing Eve din 2019 și care o interpretează pe Camilla Parker Bowles (acum ducesa de Cornwall) în The Crown, s-a bazat pe propriile experiențe văzând fete bete de care se profită, atunci când a venit cu conceptul.

„Din păcate, este o parte imensă a culturii conectate”, spune ea pentru BBC News. „Și încă nu există atât de multă desconsiderare pentru persoanele care se culcă cu fete foarte bete. Era absolut obișnuit în perioada mea de tinerețe, cred că probabil în majoritatea locurilor încă este.

Sper că se îmbunătățește, cred că mulți oameni nu s-au gândit foarte profund la lucrurile pe care le discutăm în acest film sau nu s-au gândit la acel tip de constrângere ușoară pe care o vedem adesea”.

Auzind premisa și urmărind trailerul, ar fi ușor să ne gândim că Promising Young Woman este o polemică feministă care le pătează reputația tuturor bărbaților pe nedrept. Dar este ceva mai complicat de atât. În primul rând, există mai multe personaje feminine în film care se confruntă și cu furia lui Cassie pentru propriul comportament dubios.

Fie că este decanul facultății care nu a investigat corect o acuzație de agresiune, fie prietenul unei victime a violului care închide ochii la o astfel de situație. În diferite etape, există mai multe personaje, de ambele sexe, care sunt complici.

„Au fost atât de mulți oameni, atât de multe femei, inclusiv eu, sunt momente în care niciunul dintre noi nu s-a comportat în felul în care ar fi trebuit, nu am fost suficient de susținători sau nu am luat lucrurile suficient de în serios”, spune Fennell.

Sursa: News24.ro.

Citește și