Prorogarea legii pensiilor este singura soluție pentru controlul deficitului

0

 Prorogarea legii pensiilor este singura soluție ca deficitul bugetar să nu explodeze în 2020 și 2021, a declarat marți Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), la un eveniment organizat de publicația cursdeguvernare.ro

El a avertizat că dacă se amână majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2020 vor exista costuri politice, dar dacă se aplică vor exista costuri economice imense care vor fi urmate tot de costuri politice.

„Potrivit legii pensiilor, acestea cresc cu 40% într-un singur an. 40% este o cifră care în Europa nu există. Avem ca efect 3,6% PIB în acest an, 4,5% din PIB în 2020, 5,7% din PIB în 2021. Este numai efectul aplicării legii pensiilor, toate acestea în ipoteza că nu va fi recesiune și vom avea o creștere robustă. Mai e ceva, în 2021 e prevăzută recalcularea pensiilor, o altă bombă cu fitil aprins, încă 1% din PIB. Asta e aritmetica curată”, a spus Lazea.

Potrivit acestuia, creșterea pensiilor se face pe bani pe care statul nu îi are efectiv iar toate măsurile avute în vedere pentru creșterea veniturilor bugetare nu acoperă deficitul pe care îl produce în buget legea pensiilor.

Sursa: News24.ro.

Citește și