Reducerea prețurilor hainelor provoacă o scădere surprinzătoare a inflației din Marea Britanie

0

Inflația britanică a scăzut în mod neașteptat luna trecută, reflectând cea mai mare scădere anuală a prețurilor la îmbrăcăminte din 2009 și mașini second-hand, jucării și jocuri pe computer mai ieftine, deși majoritatea economiștilor văd o creștere mai mare a prețurilor.

Rata anuală a inflației prețurilor de consum a scăzut la 0,4% în februarie, de la 0,7% în ianuarie, a declarat Oficiul pentru Statistică Națională, spre deosebire de prognoza medie a economiștilor într-un sondaj Reuters cu o creștere de la 0,8%.

„Impactul pandemiei a perturbat tiparele sezoniere standard”, a declarat pentru ONS statisticianul național adjunct Jonathan Athow.

„O scădere a prețurilor la îmbrăcăminte a ajutat la diminuarea inflației în februarie, în principiu o lună în care vom vedea cum aceste prețuri vor crește.”

Banca Angliei și alții se așteaptă ca inflația să crească brusc înapoi către obiectivul BoE de 2% în prima jumătate a acestui an, reflectând prețuri mai mari ale petrolului, creșteri ale facturilor reglementate de energie pentru gospodării și alte efecte excepționale.

„Din aprilie vom vedea, de asemenea, că rata principală a inflației o să afecteze prețurile energiei, parțial pentru că nu vom mai compara prețurile benzinei cu nivelurile pre-pandemice, dar și pentru că limita prețului energiei gospodăriei va crește la 9%”, a spus economistul ING James Smith. Puțini economiști se așteaptă ca creșterea inflației – care ar putea include o mică depășire a obiectivului său de 2% – să determine banca centrală britanică să înceapă creșterea ratelor dobânzii.

Se estimează că șomajul va crește mai târziu în acest an, când se vor încheia măsurile guvernamentale de sprijinire a locurilor de muncă, exercitând o presiune descendentă asupra salariilor și a prețurilor pentru următorul an sau doi.

Prețurile la îmbrăcăminte și încălțăminte au scăzut între ianuarie și februarie pentru prima dată din 2007 și sunt cu 5,7% mai mici decât cu un an înainte, cel mai mare declin anual din noiembrie 2009, reflectând o scădere generalizată a cererii din cauza pandemiei.

Scăderile de preț au fost în principal pentru hainele și încălțămintea femeilor. În mod normal, prețurile cresc în mod constant odată cu lansarea noilor game de primăvară și vară după vânzările din ianuarie.

Însă, marile magazine de haine de pe bulevarde au fost închise în Marea Britanie în februarie din cauza restricțiilor de carantină care au închis toate magazinele neesențiale.

Jucăriile pentru copii, cum ar fi păpușile și scuterele, precum și jocurile pe computer – unde prețurile fluctuează semnificativ – au fost, de asemenea, mai ieftine, a spus ONS.

Prețurile mașinilor second-hand, care au crescut anul trecut, pe măsură ce oamenii au evitat transportul public în timpul pandemiei, au scăzut cu 1,8%.

Sursa: News24.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata