Ritmul de creștere a randamentelor obligațiunilor din SUA este „neliniștitor”, susțin managerii

0

Ritmul recent al creșterii randamentelor pe piața Trezoreriei SUA a fost neliniștitor, potrivit mai multor manageri importanți de fonduri de obligațiuni, care își fac griji că piața ar putea fi privită ca dezordonată dacă ritmul creșterilor continuă.

Managerii au menționat, de asemenea, unele probleme legate de lichiditate, deoarece randamentele se află în creștere, iar randamentul Trezoreriei pe 10 ani a crescut cu 80 de puncte de bază din ianuarie.

Acesta a atins săptămâna aceasta un maxim de 14 luni, de 1,754%, alimentat de angajamentul Rezervei Federale de a menține politica monetară slabă, stimulând creșterea economică și inflația.

Unii analiști au comparat creșterea randamentelor cu episodul din 2013, când randamentele pe 10 ani au crescut cu 136 de puncte de bază la 3,06%, potrivit Rabobank.

„Aceasta nu este o piață pentru matematica obligațiunilor și „tocilarul” pieței”, a spus Gregory Peters, șeful multisectorial și strategul pentru PGIM Fixed Income.

„Nu este atât de îngrijorătoare creșterea ratelor dobânzii, cât volatilitatea și rapiditatea. Există un impuls real în jurul său. ”

Peters, care a estimat inițial că randamentul pe 10 ani ar varia în intervalul 1,25% -1,5% în acest an, a declarat că există un „impuls de a avea rate de creștere mai mari din punctul de vedere al piețelor, într-un mod pe care l-am subapreciat”.

Randamentele au ridicat așteptările anterioare ale pieței. Un sondaj Reuters realizat în decembrie cu peste 60 de strategii a arătat că se aștepta ca randamentul de referință al SUA să ajungă la 1,2% în următoarele 12 luni.

„(Randamentul pe 10 ani) ar putea ajunge până la 2% și într-adevăr nu este la mai mult de câteva zile distanță de tranzacționare în acest moment”, a declarat Gregory Whiteley, manager de portofoliu la DoubleLine.

Președintele Fed, Jerome Powell, a stârnit până acum îngrijorările cu privire la faptul că recenta creștere a randamentelor Trezoreriei SUA ar putea genera probleme pentru politica monetară ușor extinsă a băncii centrale.

Dar o mișcare rapidă mai mare, care poate crește costurile împrumuturilor pentru companii și consumatori, ar putea să le oblige în cele din urmă să reconsidere acest lucru, a spus Whiteley.

„O creștere a ratei care continuă în ritmul pe care l-am văzut în ultimele șase săptămâni va ajunge la un moment dat să fie văzută ca o piață dezordonată care are nevoie de un răspuns din partea Fed”, a spus Whiteley. 

Sursa: News24.ro.

Citește și