Scade procentajul beneficiarilor de ajutor social din Oradea

0

Procentajul beneficiarilor de ajutor social, raportat la numărul locuitorilor municipiului Oradea, este de 0,14%, în scădere în ultimii trei ani, a declarat miercuri, la prezentarea raportului de activitate pe 2019, directorul Direcţiei pentru Asistenţă Socială Oradea, Arina Moş.

„Numărul beneficiarilor este în scădere în fiecare an, pentru că suntem foarte atenţi atunci când acordăm acest acord social. În 2019 am avut 139 de dosare, însemnând 291 de persoane, din care 135 de copii, 37 de persoane cu certificate medicale, 78 de mame sau persoane vârstnice şi doar 41 de persoane apte de muncă. Procentul beneficiarilor de ajutor social este de 0,14%, iar dacă ne referim la numărul de dosare sociale, pentru că sunt mulţi copii, procentul este şi mai mic, de 0,06 %”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Arina Moş.

Ea a precizat că în anul 2017 primeau ajutor social 461 de beneficiari, în 2018 numărul lor a scăzut la 333, iar în 2019 a ajuns la 291.

În opinia sa, activitatea instituţiei a fost şi este, ca şi în alţi ani, „foarte bogată, nu foarte uşoară”, efectuată însă de angajaţi cu „profesionalism, eficienţă, empatie şi mult bun-simţ”.

„Rezultatele noastre se văd şi se vor vedea în timp. Cazuistica este diversă, nicio problemă socială nu seamănă cu cealaltă, fiecare dosar instrumentat te obligă să găseşti cele mai bune soluţii în condiţiile date. Colegii mei îşi pun amprenta asupra muncii lor prin profesionalism, eficienţă, empatie şi mult bun-simţ, pentru care le mulţumesc. Satisfacţia muncii noastre este foarte importantă, ştiind că ai făcut tot ce era omeneşte posibil pentru un caz”, a declarat Arina Moş.

Viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta, a apreciat „paleta largă de servicii oferite de instituţia socială din subordinea municipalităţii” şi activitatea desfăşurată.

„DASO este o interfaţă pentru noi, ca municipalitate, cu cetăţenii şi vreau să-i felicit pentru activitatea extraordinară pe care o desfăşoară. Un etalon pentru municipiul nostru este ajutorul social. Aţi văzut că şi în acest an am reuşit să scădem numărul celor care beneficiază de ajutor social şi să ai un procent al beneficiarilor de ajutor social de 0,14% din populaţia municipiului este un lucru excepţional pentru România şi ar trebui să fi un model şi pentru alte comunităţi”, a declarat Florin Birta.

Viceprimarul a vorbit şi de activitatea din cele 14 creşe orădene aflate în grija DASO, din feed-back-ul primit rezultând că părinţii sunt foarte mulţumiţi de condiţiile oferite copiilor, de pregătirea personalului şi de îngrijirea micuţilor. Arina Moş a menţionat, în context, că se lucrează în acest an la înfiinţarea altor două creşe în cartiere din municipiu şi o alta în parcul industrial, pentru angajaţii firmelor.

„Am avut multe discuţii cu alte administraţii publice locale din ţară şi aflând că avem în subordinea municipiului Oradea, prin DASO, 14 creşe, au fost foarte impresionaţi, pentru că nu sunt foarte multe oraşe în ţară care să aibă atât de multe creşe. Dacă nu vedeţi oameni ai străzii în spaţiile publice să ştiţi că este şi meritul acestei Direcţii Sociale şi al Poliţiei locale, care îi duc în centrele de zi sau la adăpostul de noapte. Noi vom continua să sprijinim toată activitatea Direcţiei de Asistenţă Socială, inclusiv prin investiţii din bugetul local, pe fonduri europene, pentru că suntem conştienţi că un oraş nu se poate dezvolta fără asistenţă socială normală”, a spus viceprimarul Birta.

Sursa: News24.ro.

Citește și