Șeful Olimpiadei de la Tokyo demisionează și își cere scuze din nou pentru remarcile sexiste

0

Șeful Olimpiadei de la Tokyo 2020, Yoshiro Mori, și-a dat demisia vineri și și-a cerut din nou scuze pentru remarcile sexiste care au stârnit revoltă la nivel mondial, lăsând olimpiada în dificultate în căutarea unui șef la cinci luni de la începere.

Demisia lui Mori, în vârstă de 83 de ani, și a fostului prim-ministru, cu doar câteva luni înainte de programarea amânată a Jocurilor de vară, va eroda încrederea în capacitatea organizatorilor de a încheia evenimentul în timpul unei pandemii de coronavirus.

Potrivit presei, ministrul olimpiadelor Seiko Hashimoto, 56 de ani, este o olimpică de șapte ori și femeie parlamentară, a declarat presei că este printre candidații considerați să-l succede. Prenumele ei se bazează pe cuvintele japoneze pentru flacăra olimpică și s-a născut cu câteva zile înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 1964.

Mori, un fost prim-ministru japonez, a declanșat furia când a spus în timpul unei reuniuni a comitetului olimpic la începutul acestei luni că femeile vorbesc prea mult, declanșând o strigare globală pentru ca el să fie demis, deși a refuzat să demisioneze.

„Comentariile mele neadecvate au cauzat mari probleme. Îmi pare rău ”, a spus Mori la începutul unei ședințe de înalți oficiali din comitetul de organizare vineri, adăugând că cel mai important lucru acum este ca Jocurile Olimpice de la Tokyo să fie un succes.

Mori a spus că, deși este posibil să fi spus ceva inutil, el nu a făcut-o intenționat și a simțit că, comentariile sale au fost interpretate greșit de către mass-media, adăugând că nu a fost un prejudiciu față de femei.

„Am încercat să susțin femeile cât mai mult posibil și am încercat să susțin femeile mai mult decât bărbații, astfel încât să poată vorbi …”, a spus el.

„Au fost momente în care oamenii nu ridicau mâinile în sus și nu vorbeau, iar eu făceam tot posibilul să spun … vă rog să vorbiți și simt că femeile au reușit să vorbească foarte mult.”

Mori i-a cerut joi primarului satului olimpic, Saburo Kawabuchi, în vârstă de 84 de ani, să preia poziția de top, dar până vineri critica publică față de succesorul său ales, pe măsură ce altcineva ar fi văzut-o pe Kawabuchi refuzând postul.

Radiodifuzorul Fuji News Network a raportat că guvernul va încerca să blocheze nominalizarea lui Kawabuchi, citând o sursă guvernamentală spunând: „Nu putem da impresia că lucrurile s-au schimbat dacă nu instalăm o femeie sau vedem o schimbare generațională”.

Mori a remarcat la începutul întâlnirii de vineri că unii oameni au vorbit despre „problemele cauzate de persoanele în vârstă”.

„Dar bătrânii au muncit din greu pentru lume și pentru Japonia. Este extrem de neplăcut să auzi lucruri rele despre bătrâni. Dar nu are rost să ne plângem de asta „, a spus el.

Guvernatorul Tokyo Yuriko Koike, ea însăși pionieră ca primă femeie lider din Tokyo, a evitat să dea un răspuns direct atunci când a fost întrebată în timpul unei conferințe de presă cine ar trebui să fie succesorul lui Mori, dar a spus că persoana ar trebui să întruchipeze idealurile olimpice de incluzivitate și să fie cineva pe care lumea îl poate accepta.

„Diversitate și armonie – este ceva ce persoana din vârf trebuie să înțeleagă, să întruchipeze și să difuzeze”, a spus ea. „Cred că acesta este un lucru esențial.”

Citeste continuarea Șeful Olimpiadei de la Tokyo demisionează și își cere scuze din nou pentru remarcile sexiste

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata