Sindicatele spaniole plâng, Inditex închide magazinele. Zara închide 1 200 de magazine la nivel mondial

0

Personalul Inditex din Spania declară că este forțat să renunțe, deoarece proprietarul mărcii de modă rapidă Zara își lansează planul de a închide 1.200 de magazine la nivel mondial, în ciuda unui acord de companie cu sindicatele spaniole pentru a proiecta locuri de muncă.
Cel mai mare comerciant de îmbrăcăminte din lume închide puncte de vânzare mai mici, în timp ce extinde magazinele emblematice, iar închiderile spaniole sunt primele dintre cele 700 așteptate anul acesta în Europa, precum și 100 în America și 400 în alte părți ale lumii.

Conform unui acord din decembrie, văzut de Reuters, cu două sindicate spaniole, Inditex își propune să ofere tuturor angajaților afectați noi posturi vacante care să corespundă vechilor lor contracte și locuri de muncă pe o rază de 25 km (16 mile) de unde lucrau.

Într-un raport intern văzut de Reuters, sindicatul UGT a analizat posturile vacante oferite de Inditex și a constatat că 40% din noile posturi se aflau în afara provinciei în care lucrase angajatul în cauză, în unele cazuri de cealaltă parte a țării.

„Dacă lucrătorilor care obișnuiau să lucreze 40 de ore li se oferă locuri de muncă de 12 ore, la distanță, asta nu păstrează ocuparea forței de muncă”, a declarat Cristina Estevez, reprezentantul UGT cu amănuntul.

UGT, al doilea cel mai mare sindicat spaniol din cadrul Inditex, a semnat acordul cu compania împreună cu sindicatul de conducere CCOO.
Un purtător de cuvânt al Inditex a declarat într-un e-mail către Reuters că respectă acordul sindical și că relocările respectă „toate principiile, formularea și spiritul său, care este prioritizarea menținerii locurilor de muncă”.

Compania oferea mai mult de un loc vacant pentru fiecare loc de muncă pierdut, a spus purtătorul de cuvânt, subliniind că 75% dintre lucrători au fost relocați cu succes până acum.

Vânzările de îmbrăcăminte la Inditex și rivali precum H&M și Next și-au revenit spre sfârșitul anului trecut de la minimele record când a lovit prima dată pandemia COVID-19, stimulată de cumpărăturile online și o revenire rapidă în China.

Dar recuperarea industriei de vânzare cu amănuntul în lumea occidentală a fost frustrată de blocările care se extind până în 2021 și de lansarea lentă a vaccinurilor în unele țări.

În timp ce majoritatea locurilor de muncă cu amănuntul pierdute în primul trimestru al anului 2020 în Statele Unite și Europa au fost restabilite, numărul persoanelor angajate în sector rămâne cu mult sub nivelurile pre-pandemice, potrivit datelor de la Eikon Datastream și Eurostat.

În Statele Unite, deficitul este de aproximativ 400.000 de locuri de muncă, în timp ce în Europa este de aproape 350.000, arată datele.
Inditex a declarat, în iunie, că va închide 1.000 până la 1.200 dintre magazinele sale mai mici și mai puțin profitabile din întreaga lume până la sfârșitul anului 2021. Pandemia a determinat o pierdere mare a companiei pentru prima dată, deși Inditex a atribuit închiderile rezultatelor puternice ale integrării sale online și în -modelul magazinului.

Până în prezent, Inditex a anunțat închiderea a 114 magazine în Spania care afectează 986 de locuri de muncă, a spus CCOO, sindicatele așteptând închiderea a 186 de puncte de vânzare în acest an.

Numărul de posturi vacante oferite până acum este echivalent cu 126% din locurile de muncă afectate, a spus purtătorul de cuvânt al Inditex.

Șase sindicate spaniole contactate de Reuters, inclusiv CCOO și UGT, au declarat că proporția ridicată de oferte în diferite regiuni pentru mai puține ore și mai multe seri și weekenduri depășește sfera așteptărilor.

Unii muncitori au spus că opțiunile oferite ar fi însemnat reducerea orelor săptămânale de la 30, 40 la sub 20, cu schimbări mutate spre seri și weekend, după cum arată documentele văzute de Reuters care enumeră noile posturi vacante.

„Practic ne invită să plecăm”, a spus un muncitor Zara din Guadalajara, lângă capitala Madridului, care a vorbit sub condiția anonimatului, de teama repercusiunilor din carieră.
„Locurile vacante pe care le ofereau în magazinul nostru erau de 8 sau 16 ore pe săptămână, întotdeauna în weekend, sau chiar doar duminică, când aproape tot personalul făcea 20, 40 de ore pe săptămână. Râd de noi “, a spus ea.

Purtătorul de cuvânt al Inditex a declarat că le-a oferit lucrătorilor din Guadalajara cele mai bune alternative disponibile în apropiere.

Conform acordului din decembrie, Inditex s-a angajat să ramburseze costurile de transport de până la 90 de euro pe lună, atunci când relocarea în decurs de 25 km era imposibilă și să acopere cheltuielile de relocare dacă personalul trebuia să se mute. În caz contrar, muncitorii ar putea opta să plece, primind despăgubiri proporționale cu vechimea lor în firmă.

Unor angajați din Barcelona li s-au oferit locuri de muncă vacante în Santander, la șapte ore de mers cu mașina, a declarat sindicatul UGT. Sindicatul CGT din Madrid a declarat că unui muncitor i s-a oferit un post în Melilla, un oraș autonom spaniol din Africa de Nord.

“Acestea sunt concedieri deghizate”, a declarat secretarul CGT pentru Zara la Madrid, Anibal Maestro. „Când propui astfel de mișcări, îi forțezi pe muncitori să renunțe”.

Purtătorul de cuvânt al Inditex a declarat că menținerea locurilor de muncă pentru lucrătorii existenți este o prioritate oriunde au existat închideri.

Însă lucrătorii de pe teren rămân temători, în special cei asociați cu sindicatele care nu au semnat acordul.

„Acordul a constituit un cec necompletat pentru firmă”, a declarat lucrătorul Zara și membru al sindicatului AST, Jose Angel Parejo, adăugând că se teme că cei 13 ani de lucru în companie se vor încheia când se va efectua închiderea magazinului său din centrul Madridului în această lună. „S-au angajat la echivalența cantității de posturi vacante, dar nu la calitate”.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și