Unele dintre cele mai mari firme tehnologice din America au susținut luni o provocare pentru restricțiile președintelui Donald Trump asupra lucrătorilor străini. Amazon, Apple și Facebook sunt printre companiile care susțin că interdicțiile temporare de viză vor dăuna firmelor americane.
Domnul Trump a impus restricții unor muncitori străini pentru salvgardarea locurilor de muncă pentru americani în timpul pandemiei de virus. Mulți dintre cei afectați de măsuri sunt lucrători în tehnologie din India. Microsoft, Netflix, Twitter și alte companii mari de tehnologie au susținut, de asemenea, procesul, care a fost depus luna trecută de marile asociații de afaceri din SUA.
Aceste grupuri industriale au inclus Asociația Națională a Producătorilor, care reprezintă 14.000 de firme, și cea mai mare asociație de afaceri din America, Camera de Comerț a SUA.
Respectivul argument a susținut că restricțiile de viză, care au fost anunțate în iunie, vor afecta afacerile americane. Companiile au declarat că proclamarea domnului Trump se bazează pe o „ipoteză falsă” că ar proteja locurile de muncă americane, deoarece ar putea avea acum nevoie să angajeze oameni în alte țări.
Respectivul raport a spus: „Concurenții mondiali din Canada, China și India, printre altele, au o oportunitate de a atrage persoane bine instruite și inovatoare.
„Și întreprinderile americane se caută să se adapteze, angajând talentul necesar pentru a lucra în locații din afara granițelor nației noastre”, a continuat.
Aceștia au susținut, de asemenea, că ar putea face daune ireparabile întreprinderilor americane, lucrătorilor și ar răni în continuare economia americană care se luptă deja. Proclamația domnului Trump a suspendat intrarea unei serii de lucrători străini până la sfârșitul acestui an.
Reacția Silicon Valley La scurt timp după anunțul din iunie, unele dintre cele mai mari companii de tehnologie din America au condamnat mutarea. Facebook a declarat că ordinul „folosește pandemia Covid-19 ca justificare pentru limitarea imigrației” și a avertizat:
„În realitate, mutarea de a menține talentul înalt calificat din SUA va face și mai dificilă recuperarea țării noastre”.
Șeful Apple, Tim Cook, a scris pe Twitter că a fost „profund dezamăgit” de noua proclamare, în timp ce Sundar Pichai, șeful Alphabet – compania-mamă a Google și YouTube – a declarat că imigrația a fost critică pentru succesul companiei sale și al țării.
Amazon, care a primit mai mult de 3.000 de vize H-1B anul trecut – mai mult decât oricare altă firmă – a numit comanda „cu vedere scurtă”. Cine este afectat?
Administrația Trump a declarat că înghețarea va avea impact asupra a aproximativ 525.000 de oameni. Aceasta a inclus aproximativ 170.000 de persoane blocate de decizia de a extinde interdicția unor cărți verzi noi – care acordă rezidență permanentă străinilor.
Casa Albă a anunțat pentru prima dată că va stopa aceste vize în aprilie. Noile restricții nu trebuie să afecteze deținătorii de vize existente. Comanda se aplică și vizelor H-1B, multe dintre acestea fiind acordate lucrătorilor din tehnologia indiană.
Criticii spun că acele vize au permis companiilor Silicon Valley să externalizeze locuri de muncă americane angajaților străini cu salarii mai mici. Anul trecut, au existat circa 225.000 de cereri concurente pentru 85.000 de spoturi disponibile prin programul de viză H1-B.
Sursa: bbc.com
Sursa: Financiarul.ro.