3 mituri despre gastrită. Ce este adevărat și ce este fals

0

Ai adesea dureri în capul pieptului, greață, vărsături, balonare, senzație de arsură și sughiț? Acestea reprezintă principalele semne ale gastritei, inflamația mucoasei care încojoară stomacul. Afecțiunea apare în momentul în care există un dezechilibru între factorii care apără stomacul și aciditatea gastrică. Poate debuta destul de brusc, acut și violent (chiar însoțită de hemoragie) sau poate evolua în timp și lipsită de simptome importante. Tocmai din cauza acestor diferențe, există o serie de informații litigioase.

1. Primul mit: „Durerea de stomac este produsă de Helicobacter pylori”

Este și adevărat și fals. În afară de infecția cu bacteria Helicobacter Pylori, gastrita poate fi cauzată și de administrarea de medicamente de tip antiinflamatoare (pentru durere), fără să vă protejați stomacul, vârsta înaintată, consumul frecvent și excesiv de alcool, reacția autoimună a organismului (în cazul în care sistemul imunitar începe să se lupte cu propriile celule).

2. Al doilea mit: „Alimentația neregulată cauzează gastrita”

Și adevărat și fals. Stilul de viață este esențial pentru a ne păstra sănătatea organismului sau pentru vindecare. Cu toate acestea, cauzele sunt cele enumerate în primul mit. Ce trebuie să reții însă, este că tratamentul gastritei trebuie însoțit obligatoriu și de un regim alimentar deosebit, din care trebuie să excludem alimentele cum ar fi: carnea grasă și prăjelile, fructele acide (citricele și afinele), sucurile carbogazoase, cafeaua băută pe stomacul gol. Cu alte cuvinte, toate acele alimente care cauzează aciditate crescută în stomac. În plus, medicii recomandă să renunțăm la fumat și la alcool, factori cauzatori ai afecțiunilor gastrice.

3. Mitul 3: „Dacă mă stresez la muncă, voi face gastrită”

Este adevărat. Există gastrită cauzată de stres, o afecțiune acută care apare în urma unui traumatism sau după un șoc puternic, după o intervenție chirurgicală importată sau după o arsură prelungită. În astfel de situații groaznice, se poate instala și o formă mai gravă a bolii: gastrita acută hemoragică. Durerea de stomac poate fi și o formă de manifestare a stresului, numită somatizare, adică o expresie la nivel fizic a unei probleme psihologice. Cu toate acestea, nu orice senzație de gheară sau de durere în abdomenul superior este o gastrită. De aceea, medicul va discuta cu fiecare dintre noi despre factorii declanșatori ai durerii și astfel va putea recomanda investigații suplimentare.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și