Acesta trebuie să fie „deceniul de acțiune” privind schimbările climatice, spune John Kerry

0

Summitul Națiunilor Unite asupra climei din acest an de la Glasgow, Scoția, trebuie să înceapă un deceniu de acțiuni pentru a aborda criza de mediu, a declarat trimisul american pentru schimbări climatice John Kerry, în timpul unei vizite la sediul Uniunii Europene la Bruxelles.
După patru ani de frământare sub dominația fostului președinte Donald Trump, călătoria lui Kerry marchează un nou început în relațiile transatlantice – pe care fostul secretar de stat al SUA și șeful UE pentru climă, Frans Timmermans, speră să le poată remodela eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice.

„Acesta este momentul. Glasgow este ultima, cea mai bună oportunitate pe care o avem și cea mai bună speranță că lumea se va uni și va construi ”, a spus Kerry, referindu-se la Acordul de la Paris din 2015 privind schimbările climatice.

„Oamenii de știință ne spun că acest deceniu, 2020-2030, trebuie să fie deceniul acțiunii”, a spus el.

Aproape 200 de țări s-au angajat în temeiul Acordului de la Paris să oprească creșterea temperaturilor globale la niveluri care ar evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
Cu toate acestea, majoritatea emitenților mari nu respectă acest obiectiv.

Kerry și Timmermans vor discuta despre modul în care Statele Unite și UE – al doilea și al treilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume – pot convinge alți mari poluatori să facă angajamente mai dure pentru a reduce emisiile de încălzire a planetei. Summitul ONU din noiembrie servește drept termen limită pentru ca țările să își facă aceste promisiuni.

Cele opt luni înainte de summit sunt „absolut esențiale pentru noi toți”, a spus Kerry.

China a anunțat săptămâna trecută un plan pe cinci ani, despre care analiștii au spus că își vor crește emisiile. India, Japonia, Rusia și Brazilia sunt toate sub presiune pentru a se angaja la reduceri mai rapide ale emisiilor.

UE și-a actualizat deja angajamentul. Cele 27 de țări membre ale UE au convenit în decembrie să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, față de nivelurile din 1990.

Statele Unite urmează să își anunțe luna următoare propriul angajament. Oficialii UE și grupurile ecologiste caută un angajament de a reduce emisiile cu cel puțin 50% în acest deceniu sub nivelurile din 2005.

„Dacă nu începe cu un 5, nu considerăm că este bine”, a declarat un diplomat al UE despre angajamentul SUA, referindu-se la o reducere a emisiilor până în 2030 față de nivelurile din 2005.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și