Angajaţi în domeniul sanitar din Statele Unite au fost trimişi fără echipament corespunzător de protecţie să ofere asistenţă unor americani repatriaţi şi plasaţi în carantină după ce au fost expuşi la noul coronavirus, potrivit plângerii unei avertizoare de integritate, preluată joi de presa americană şi citată de AFP.
Documentul, consultat de The Washington Post şi The New York Times, a fost depus de o responsabilă din ministerul american al Sănătăţii care a declarat că a fost ameninţată cu represalii după ce a dat glas îngrijorărilor sale şi ameninţată că va fi concediată dacă nu renunţă la dezvăluiri.
Potrivit celor două cotidiane americane, acest caz este legat în special de baza aeriană militară Travis, din California, unde a fost depistat primul caz de ”contaminare comunitară” pe teritoriul american, la o persoană care nu călătorise în zonele de risc şi care nici nu intrase în contact cu vreun alt bolnav confirmat. Este vorba despre un nou nivel al propagării epidemiei în Statele Unite.
Avertizoarea de integritate afirmă în plângerea sa că în jur de 20 de angajaţi ai Ministerului Sănătăţii au fost trimişi, fără echipament de protecţie şi fără să primească instructajul specific prealabil, pentru a acorda asistenţă unor cetăţeni americani repatriaţi şi plasaţi în carantină la două baze militare din California la sfârşitul lui ianuarie şi începutul lui februarie.
Aceste echipe au muncit, în anumite momente, povesteşte aceasta, alături de agenţi din Centrele americane de control şi prevenire a bolilor, echipaţi cu costume de protecţie din cap până în picioare.
După terminarea misiunii lor în California, anumiţi lucrători ai Ministerului Sănătăţii au revenit acasă la bordul unor zboruri comerciale, mai relatează The Washington Post şi The New York Times.
Criticat de opoziţia democrată pentru că ar fi întârziat să ia măsuri de prevenire a acestei crize sanitare, preşedintele american Donald Trump a dat miercuri asigurări, afirmând că transmiterea la scară largă a coronavirusului în Statele Unite nu este inevitabilă şi că ţara sa este pregătită să facă faţă epidemiei.
În total, 61 de cazuri au fost confirmate în Statele Unite, dintre care 46 de persoane au fost contaminate pe când se aflau în străinătate.
Sursa: News24.ro.