Care sunt simptomele anemiei?

0

Te simți obosită, lipsită de vlagă, de energie? Toată lumea te întreabă de ce ești atât de slăbuță și palidă? S-ar putea să fii anemică. Nu cunoști simptomele acesteia? Ți le dezvăluim noi azi!

Anemia este provocată de o diminuare puternică a nivelului de hemoglobină din sânge, proteina care conferă sângelui culoarea sa roșie. Fabricată grație fierului conferit prin alimentație, aceasta permite transportul oxigenului din plămâni spre organe. În momentul în care nivelul de hemoglobină scade drastic, se diminuează și oxigenarea țesuturilor și a mușchilor în special. Ceea ce provoacă și o oboseală fizică importantă. Anemia lejeră este adesea destul de bine tolerată de corp, aceasta adaptându-se în funcție de lipsa de oxigen.

Paloare
Anemia se caracterizează printr-o paloare a feței, a mucoaselor în special. După cum spuneam mai sus, hemoglobina este cea care conferă sângelui culoarea roșie și culoarea rozalie de la nivelul pielii și al mucoaselor. În caz de anemie, sângele este mai puțin concentrat în hemoglobină, ceea ce provoacă paloarea.

Dureri de cap
Durerile de cap frecvente pot fi semnul unei anemii. În cazul unei anemii, concentrația de hemoglobină din sânge care este responsabilă de transportarea oxigenului în țesuturi se diminuează. Acest lucru provoacă diminuarea oxigenării în organism, la nivelul creierului în special. Durerile de cap sunt semnul unei cantități insuficiente de oxigen la nivel cerebral.

Pierderea apetitului
Într-un stadiu mult mai avansat al anemiei se poate observa simptome precum pierderea apetitului. Dacă anemia a fost gravă poate apărea și o sete intensă.

Amețeli și probleme de concentrare
Persoanele anemice pot avea amețeli, le este greu să-și ducă la bun sfârșit activitățile cotidiene și profesionale din cauza problemelor de concentrare. În caz de anemie, concentrația de hemoglobină din sânge, responsabilă de transportarea oxigenului în țesuturi și în sânge, scade. Amețelile și problemele de concentrare sunt semnul unei cantități insuficiente de oxigen la nivel cerebral.

Sudori reci, ten galben
Sudorile reci se pot manifesta în orice moment al zilei dacă anemia este veche și într-un stadiu avansat. Tenul galben, chiar ochii galbeni dacă anemia are drept cauze distrugerea globulelor roșii provocată de o boală – drepanocitoză.

Puls rapid, gâfâieli
În urma unui efort moderat, persoana anemică poate avea senzația că bătăile inimii se accelerează, apar gâfâielile și respirația accelerată. Dacă anemia este severă, aceste simptome apar și în momente de repaus. Inima nu mai primește oxigen suficient pentru a funcționa așa cum trebuie. Își accelerează astfel ritmul pentru a avea o mai mare cantitate de sânge care s-o traverseze.

Cauzele anemiei

  • O carență de fier sau de Vitamina B12 datorate unei alimentații dezechilibrate sau a unei stări speciale (sarcină). Lipsa de fier este responsabilă de 90% din cazurile de anemie;
  • Hemoragii vizibile sau nu, progresive sau brutale, provocate de menstruație sau de o boală digestivă;
  • O distrugere a globulelor roșii provocată de o boală subiacentă (leucemie, boală a sângelui printre care drepanocitoza) sau de unele tratamente (chimioterapie);
  • O disfuncție renală care provoacă o reducere a eritopoietinei, hormon responsabil de fabricarea globulelor roșii în măduva spinării;

Sursa – Glow Magazin.

Citește și