Tiroida trebuie tratată cu foarte mare grijă. Dereglările de la nivel tiroidian se datorează stresului zilnic, alimentației nesănătoase, lipsei iodului și predispozițiile din familie. Aceste probleme pot apărea încă de la naștere, în adolescență, la menopauză și după vârsta de 60 de ani. În majoritatea cazurilor însă, aceasta se tratează. Chiar și așa, uneori, tiroida trebuie îndepărtată pentru a salva viața.
Aflată la baza gâtului, sub mărul lui Adam, tiroida se numără printre cele mai mari și mai esențiale glande ale organismului uman. Aceasta prezintă un rol important în reglarea metabolismului prin hormonii pe care îi secretă. În afară de acest aspect, hormonii T3 și T4, produși din iodul conținut de alimente, au rol și în echilibrarea temperaturii corpului. Facilitează sau reduce arderile, reglează colesterolul dar și ritmul cardiac. Ajută la dezvoltarea țesutului osos și nervos, având influență de asemenea și asupra tranzitului intestinal, hormonilor sexuali, pielii și unghiilor. Din acest motiv, tiroida trebuie tratată cu grijă.
Când este necesară operația pentru tiroidă
Cele mai întâlnite dereglări ale tiroidei apar din cauze diverse. Chit că vorbim despre deficitul de hormoni (hipotiroidia), care poate fi corectată cu ajutorul administrării de medicamente, chit că discutăm despre excesul de astfel de hormoni (hipertiroidie) ce poate necesita tratament chirurgical.
În hipertiroidie, operația nu reprezintă mereu prima opțiune. Aceasta este indicată doar dacă nu se obține un răspuns pozitiv la tratamentul medicamentos sau la cel cu iod radioactiv, într-o perioadă de 3-6 luni. Sunt însă și anumite situații în care nu se mai așteaptă acest interval de timp, iar operația este prima alegere. Mai clar, atunci când un nod a dus la paralizia corzilor vocale, sau dacă ne referim la cancerul tiroidian la copii. Asemeni și în cazurile în care pacientul înghite sau respiră cu dificultate din cauza dimensiunilor mari ale glandei, potrivit Dr. Răducu Stănciulescu, medic primar ORL, șef secție la Spitalul Elias.
Care sunt riscurile tiroidectomiei
Asemeni oricărei alte intervenții chirurgicale, tiroidectomia implică și unele riscuri, cum ar fi hemoragia postoperatorie sau infecția plăgii. Mai există și alte complicații ale tiroidectomiei care au în vedere lezarea nervilor de la nivelul gâtului și a paratiroidelor, glande ce ajută la reglarea metabolismului calciului și al fosforului. În urma secționării nervilor, se poate ajunge și la pierderea parțială a vocii, dar și la răgușeală permanentă sau temporară.
Sursa – Glow Magazin.