Congresul din Mexic aprobă proiectul de lege referitor la canabis

0

Camera inferioară a Congresului din Mexic a aprobat un proiect de lege care va dezincrimina canabisul în scopuri recreative, medicale și științifice, aducându-l cu un pas mai aproape de crearea uneia dintre cele mai mari piețe din lume pentru utilizare.
Sprijinit de administrația președintelui Andres Manuel Lopez Obrador, proiectul de lege marchează o schimbare majoră într-o țară afectată de ani de zile de violența dintre cartelurile de droguri feudante.

Parlamentarii au aprobat proiectul de lege în general cu 316 voturi pentru și 127 împotrivă. Acum, Senatul trebuie să revizuiască și să aprobe proiectul de lege.
Dacă ar fi adoptată, legea ar crea o piață uriașă, pe care companiile străine sunt dornice să o exploateze.

Proiectul de lege ar permite cinci tipuri de licențe pentru cultivarea, transformarea, vânzarea, cercetarea și exportul sau importul marijuanei. Doar persoanele cu vârsta de 18 ani și peste și cu permis, vor putea să crească, să transporte sau să consume marijuana și derivatele sale.
„Astăzi facem istorie”, a spus Simey Olvera, un parlamentar al partidului Morena, la conducerea lui Lopez Obrador, care purta o mască cu frunze de marijuana imprimate pe ea.

„Cu aceasta, rămâne în urmă falsa credință că, canabisul face parte din problemele grave de sănătate ale Mexicului.”

Lopez Obrador, al cărui partid Morena de guvernământ are majoritate în ambele camere ale Congresului, a susținut că dezincriminarea canabisului și a altor substanțe narcotice ar putea ajuta la combaterea puternicelor carteluri ale drogurilor din Mexic.

La sfârșitul anului 2013, Uruguay a devenit prima țară din lume care a legalizat producția și vânzarea de marijuana în epoca modernă. Alte țări din regiune, cum ar fi Argentina, Chile, Columbia și Peru, permit utilizarea sa medicală.

În 2018, Canada a legalizat, de asemenea, marijuana, inclusiv utilizarea recreativă, mai multe state mari din SUA reglementând și utilizarea sa legală.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și