Cum trebuie să decurgă baia unui nou-născut

0

În mod general, bebelușul nou-născut nu necesită efectuarea zilnică a băiței, pentru că nu prea poate să se murdărească în alte părți ale corpului decât cele acoperite de scutece.

Bebelușul trebuie, cu toate acestea, spălat și curățat. Specialiștii americani sunt de părere că este îndeajuns să îl speli cu tampoane din vată sau cu un prosopel moale.

Cât despre baia în cădiță, aceasta este indicată la 2 sau 3 zile. Este opțiunea ta dacă alegi ca baia să fie o parte din rutina de culcare a bebelușului sau vrei să îi faci baie zilnic.

Cum să îi oferi siguranța atunci când îi faci baie

Pentru ca bebelușul tău să se bucure de o siguranță și un confort sporit, temperatura recomandată a apei este de 37 grade Celsius. Verifică înainte temperatura apei cu ajutorul unui termometru de baie.

Cât durează îmbăierea, sprijină-l cu cea mai mare grijă, și asigură-te că măcar o mână se află pe copil.

Pregătește tot ce este necesar pentru baie ca să nu fie nevoie să te întorci cu spatele.

Nu-l lăsa singur nici o clipă, nici măcar pentru câteva secunde. Un bebeluș poate să se înece foarte repede și în liniște, în doar 5 cm de apă.

Cum să îi faci baie corect nou-născutului

  1. Pentru început, mărește temperatura din cameră cu 3 grade decât temperatura normală (22 grade)
  2. Cădița copilului trebuie să fie cât mai bine susținută pe o suprafață impermeabilă, departe de orice sursă de curent de aer.
  3. Pune apă în cădiță până ce ajunge la circa 5-8 cm înălțime de la fund.
  4. Pune întâi apa rece și mai apoi pune apa fierbinte. Apa trebuie să fie caldă, nu fierbinte.
  5. Spală fața copilului cu apă curată. Pentru început spală părțile corpului cele mai curate, iar apoi pe cele mai murdare.
  6. Pentru corp trebuie să folosești un săpun cât mai blând. Nu uita de micile pliuri de piele de la nivelul gâtului, brațelor și picioarelor.
  7. Dacă utilizezi săpun, ai grijă să clătești cât mai bine.
  8. Părul copilului trebuie spălat doar o dată sau de două ori pe săptămână.
  9. Cum l-ai scos din apă, înfășoară-l într-un prosop, dar vezi să nu îi acoperi fața.
  10. Șterge-l repede, dar nu cu mișcări dure, prin tamponare și acordă o atenție cât mai mare pliurilor de piele din jurul picioarelor, brațelor, gâtului și scutecului.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și