De ce este important să ne spălăm frecvent mâinile

0

De-a lungul unei zile, atingem fel de fel de suprafețe și obiecte pe care se regăsesc microbi, bacterii, germeni și virusuri, iar mâinile noastre se vor transforma în „poștași” ai unor infecții pe care nu ni le dorim vreodată. Foarte multe dintre bolile contagioase, începând cu cele digestive și până la cele respiratorii, cu transmitere indirectă, pot fi prevenite dacă ne spălăm corect și frecvent mâinile.

Importanța spălării pe mâini s-a dovedit a fi extrem de importantă în prevenirea îmbolnăvirii, deoarece oprește răspândirea agenților patogeni, cum ar fi microbii, paraziții sau virusurile.

Tu decizi dacă te îmbolnăvești sau nu!

Conform studiilor și cercetătorilor, spălarea potrivită a mâinilor poate preveni 30% din bolile asemănate cu diareea și circa 20% din infecțiile respiratorii.

Totodată, mâinile curate reduc cu mai bine de 90% numărul infecțiilor de natură digestivă, cauzate de paraziți intestinali sau de microorganisme. De asemenea, riscul unei infecții urinare poate fi redus la jumătate dacă ne spălăm pe mâini înainte de a merge la toaletă, dar și după.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), simpla acțiune de spălare a mâinilor cu săpun reduce riscul de boli diareice la copii cu până la 47%.

Cu toate acestea, lista afecțiunilor ce pot fi transmise prin intermediul mâinilor murdare este destul de lungă. Printre cele mai grave se numără: SARS (sindromul respirator acut sever), coronavirusul (COVID-19), gripa, febra tifoidă, hepatita A (renumită şi ca „boala mâinilor murdare”), Escherichia coli (e-coli), giardioza, salmonella, meningita, norovirusul (n.r. – virusul care cauzează gastroenterita acută). Tot aici menţionăm infecţiile nosocomiale, cum ar fi stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA) sau enterococii rezistenţi la vancomicină (VRE).

Când trebuie să te speli pe mâini:

  • după ce ţi-ai suflat nasul;
  • după ce ai tuşit sau ai strănutat în palme;
  • după ce ai pus mâna pe bani;
  • înainte şi după ce ai pregătit mâncarea;
  • înainte şi după îngrijirea bebeluşului;
  • înainte şi după folosirea toaletei;
  • după ce ai dus gunoiul menajer;
  • după ce ai atins un animal;
  • după plimbarea din parc.

Cu toate acestea, spălatul pe mâini este cu atât mai eficient cu cât săpunul este mai de calitate. Este de preferat ca săpunul să fie lichid și să fie păstrat într-un recipient ce poate fi acționat fără atingere.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și