Fondatorul Concursului Internațional de Pian din Leeds, Dame Fanny Waterman, a murit la 100 de ani

0

Dame Fanny Waterman, legendara profesoară de pian care a fondat renumitul concurs internațional de pian Leeds, a murit la vârsta de 100 de ani. S-a anunțat duminică că a murit pașnic în casa ei de îngrijire rezidențială din Ilkley, Yorkshire.

Dame Fanny a fost ea însăși o pianistă înzestrată înainte de a se apuca de predare și de a înființa concursul pe care l-a susținut 54 de ani înainte de a demisiona în 2015. Actualul său director artistic a spus că este „o forță a naturii [și] unică”.

Adam Gatehouse a continuat să o numească „o figură unică în firmamentul nostru cultural care le-a insuflat tuturor pasiunilor și entuziasmului și dragostei de muzică”.

„Din nimic a creat cea mai prestigioasă competiție de pian din lume și a ales să facă acest lucru nu la Londra, ci la Leeds”, a continuat el. „Viețile pe care le-a atins, atât prin concurs, cât și prin cărțile ei de predare și de pian, sunt prea numeroase pentru a fi menționate.”

Născută la Leeds în 1920, Dame Fanny a câștigat o bursă la Royal College of Music din Londra în 1941 și a cântat la Proms anul următor. Dar s-a întors cu spatele la platforma concertului pentru a preda, oferind cursuri de master pe șase continente și câștigând subriquetul feldmarșalul Fanny.

De asemenea, a co-conceput o serie de cărți didactice, Eu și pianul meu. A avut 30 de volume, a vândut mai mult de trei milioane de exemplare și nu a fost niciodată o carte uitată. Totuși, cea mai durabilă realizare a ei rămâne Concursul Internațional de Pian de Leeds, pe care l-a cofondat cu regretatul ei soț, dr. Geoffrey de Keyser, în 1961.

„Am vrut să fiu acolo pentru totdeauna”

Lansat pentru prima dată în 1963, „Leeds” a ajutat la lansarea carierei unor pianiști notabili precum Radu Lupu, Murray Perahia, Sunwook Kim și Sir András Schiff. Câștigătorii recenți ai primului premiu de 18.000 de lire sterline îi include pe Federico Colli, Anna Tcybuleva și Eric Lu.

Dame Fanny a renunțat la funcția de președinte și director artistic al competiției în 2015, spunând că este timpul „să predăm frâiele”. La începutul acestui an, însă, a recunoscut că nu a vrut să se îndepărteze și a declarat că decizia de a fi înlocuită a fost „greșită”.

„Nu credeam că este momentul potrivit”, i-a spus ea Rebecca Jones pentru BBC. „Am vrut să fiu acolo pentru totdeauna … pentru că mai aveam mulți, mulți ani de oferit”. Într-un comunicat, competiția a spus că „implicarea sa continuă”, întrucât președintele său emerit a fost „profund apreciat și încurajat”.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și