Înregistrările master ale lui Taylor Swift vândute pe ascuns de Scooter Braun către fondul de investiții

0

Cântăreața americană Taylor Swift a confirmat un raport potrivit căruia magnatul muzical Scooter Braun a vândut drepturile primelor sale șase albume. Revista americană de divertisment Variety a raportat pentru prima dată luni că Braun a vândut înregistrările – cunoscute sub numele de masterat – unui fond de investiții.

Se spune că tranzacția este considerată a valora mai mult de 300 de milioane de dolari (227 milioane de lire sterline). Scriind pe Twitter Swift a spus că este „a doua oară când muzica mea a fost vândută fără știrea mea”. Este cea mai recentă evoluție din disputa dintre Swift și Braun – Swift l-a acuzat anterior pe Braun că a încercat să „demonteze” moștenirea ei muzicală.

Nu a existat niciun răspuns inițial din partea Braun la raportul Variety sau la observațiile lui Swift. BBC a trimis un e-mail lui Braun pentru comentarii. Swift a semnat un acord cu casa de discuri Big Machine în 2004, acordându-le dreptul de proprietate asupra înregistrărilor master pentru primele sale șase albume, în schimbul unui avans în numerar pentru a începe cariera.

În industria muzicală, deținerea de masterat înseamnă că controlați ce se poate face cu înregistrarea originală a unei melodii sau a unui album, de la relansări și seturi de cutii până la punerea la dispoziție pentru utilizare într-o reclamă sau pe o platformă de streaming.

Proprietarii de cântece populare pot câștiga o sumă imensă de bani. Braun a cumpărat Big Machine în iunie 2019 și, cu aceasta, drepturile la cea mai mare parte a lucrării lui Swift.

De atunci perechea a fost blocată într-o luptă majoră pentru controlul muzicii. Swift, în calitate de scriitoare sau co-scriitoare a muzicii sale, încă deține drepturile de publicare, ceea ce înseamnă că are puterea de a decide unele dintre încercările lui Braun de a-i exploata înregistrările.

Vorbind la revista Billboard anul trecut, ea a spus că a respins „zeci de cereri” pentru utilizarea Shake It Off în fiecare săptămână, de când Braun și-a cumpărat catalogul. În cea mai recentă declarație a sa, Swift a spus că „a încercat activ să recâștige proprietatea asupra înregistrărilor mele master” în 2020 și că a încercat să intre în discuții cu Braun. Ea a spus că echipa juridică a lui Braun a vrut ca ea să semneze un acord de nedivulgare prin care să precizeze „Nu aș mai spune niciodată un cuvânt despre Scooter Braun altceva decât lucruri bune”.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și