Inspectorii sanitari au dat amenzi la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti

0

Inspectorii sanitari au amendat angajaţii Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti, judeţul Călăraşi, cu 7.600 lei şi au stabilit un plan de măsuri care trebuie urmat „de îndată”, deciziile fiind luate în urma neregulilor descoperite la un control.

Verificarea a fost efectuată după ce mass-media a relatat că persoane cu dizabilităţi de la centrul din Plătăreşti primeau de mâncare pâine înmuiată, amestecată cu salam şi margarină.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, o echipă a inspectorilor de la Direcţia de Sănătate Publică va continua controlul şi va verifica o serie de documente care se află la DGASPC Călăraşi.

„Urmare a imaginilor difuzate în spaţiul public, la solicitarea echipei de conducere a Ministerului Sănătăţii, inspectorii sanitari din cadrul DSP Călăraşi au efectuat un control la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti, judeţul Călăraşi, aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi. Inspectorii sanitari au constatat nereguli privind asigurarea în centru a condiţiilor igienico-sanitare, dar şi a alimentaţiei. De asemenea, spaţiile de cazare ale beneficiarilor, precum şi sălile ocupaţionale sunt supraaglomerate, iar cadrele medicale nu colectează corect şi nu etichetează recipientele pentru deşeurile medicale periculoase, rezultate din activitatea medicală”, se arată într-un comunicat de presă al MS.

Potrivit sursei citate, meniul este prezentat zilnic la distribuirea alimentelor fără a exista un meniu săptămânal avizat de cadrele medicale de specialitate.

„Au fost verificate meniurile distribuite în perioada 3-10.01.2020 şi s-a constatat că felurile de mâncare au combinaţii necorespunzătoare hiperglucidice, nu există salate la mesele principale şi se asigură foarte puţine fructe, cantitatea de proteină animală este insuficientă, majoritatea felurilor de mâncare fiind compuse din legume. Aprovizionarea cu apă se realizează dintr-o sursă proprie pentru care nu există încheiat un contract de monitorizare a calităţii apei distribuită. Faţă de cele prezentate, inspectorii sanitari au sancţionat angajaţii Centrului cu amenzi în valoare de 7.600 lei, conform HG 857/2011, şi au stabilit un plan de măsuri care trebuie urmat de îndată. Astăzi, o echipă a inspectorilor de la DSP va continua controlul şi va verifica o serie de documente care se află la DGASPC Călăraşi. Concluziile finale ale acţiunii de control se vor comunica ulterior şi se va stabili dacă se mai impun şi alte măsuri suplimentare”, afirmă sursa citată.

Sursa foto: adevarul.ro

Sursa: News24.ro.

Citește și