Kremlinul transmite că presiunea asupra unor țări de a respinge vaccinul Sputnik V din Rusia este fără precedent

0

Kremlinul a declarat marți că presiunea asupra unor țări de a refuza să cumpere vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19 a fost la niveluri fără precedent, dar nu are nicio șansă de reușită.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut remarcile atunci când i s-a cerut să comenteze un raport al guvernului SUA care părea să arate că Statele Unite au încercat să descurajeze Brazilia de a cumpăra Sputnik V.

Raportul, publicat pe site-ul web al Departamentului SUA pentru Sănătate și Servicii Umane (HHS), detaliază activitatea Biroului pentru Afaceri Globale al SUA (OGA) în „combaterea influențelor maligne în America”.

Raportul a subliniat eforturile diplomatice ale agenției de a contracara ceea ce a descris drept fiind încercări ale unor țări, inclusiv a Rusiei, de a-și spori influența în regiune, în detrimentul siguranței și securității SUA.

„Exemplele includ utilizarea biroului Health Attache al Biroului pentru Afaceri Globale al SUA pentru a convinge Brazilia să respingă vaccinul rus COVID-19”, se arată în raportul guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a refuzat să comenteze în mod specific conținutul raportului, însă a declarat că Rusia este împotriva politizării situației în jurul vaccinurilor.
„În multe țări, scara presiunii este fără precedent … astfel de încercări egoiste de a forța țările să abandoneze orice vaccinuri nu au perspective”, a spus el.

„Credem că ar trebui să existe cât mai multe doze de vaccinuri posibil, astfel încât toate țările, inclusiv cele mai sărace, să aibă posibilitatea de a opri pandemia”, a spus Peskov.

Ambasada SUA la Moscova a trimis o cerere de comentarii către Departamentul de Stat al SUA. Departamentul nu a răspuns imediat.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și