Odihna, mai importantă decât alimentația. Care sunt motivele dar și efectele negative ale oboselii

0

Lipsa acută de somn poate să aibă și unele urmări mortale, conform studiilor realizate de-a lungul timpului, însă și rezultatelor recente ale unui cercetări în domeniu. Un mediu pediatru renumit trage un semnal de alarmă asupra consecințelor pe care le aduce lipsa totală de somn.

„Este cunoscut faptul că absenţa somnului are efecte grave asupra sănătăţii. De acum mai mult de un secol datează experimentele de deprivare a somnului la animal. (…) Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa alimentaţiei. Au dovedit-o numeroase studii ulterioare. Timp de 100 de ani s-a crezut că lipsa somnului strică ceva în creier. Ca un aparat electric supraturat care face un scurt-circuit. Dar nu este aşa. (…)”, a dezvăluit medicul pediatru, dr. Mihai Craiu, pe pagina sa de facebook „Spitalul virtual pentru copii”.

Specialistul se referă la un studiu publicat în urmă cu puțin timp în revista științifică „Celula”. O echipă de cercetători din Departamentul de Neurobiologie din cadrul Universității Harvard (SUA) au aflat care ar fi motivul pentru care lipsa de somn ar putea deveni fatală.

„Aici arătăm, folosind musculiţe şi şoareci, că lipsa somnului duce la acumularea speciilor de oxigen reactiv (ROS) şi la stresul oxidativ în consecinţă, în special în intestin. (…) Concluzionăm că moartea (n.r. vietăţilor) după restricţia severă de somn poate fi cauzată de stresul oxidativ, că intestinul este central în acest proces şi că supravieţuirea fără somn este posibilă atunci când este prevenită acumularea de ROS”, se menționează în introducerea studiului.

Doctorul pediatru a mărturisit că această cercetare „ne prezintă modul cum s-a ajuns la concluzia actuală că lipsa somnului ucide creierul, printr-un proces care are loc în tubul digestiv. Inţelepciunea populară face legătura dintre stomac şi suflet/afecţiune… Dragostea trece prin stomac…. Se pare că mai multe trec pe acolo”.

Potrivit echipei de la Harvard, în momentul în care muștele mor de insomnie, schimbările fatale apar nu tocmai în creier, ci în intestin.

„In tubul digestiv al acestor musculiţe apare o cantitate crescută de specii reactive de oxigen (ROS = Reactive Oxygen Species) în timpul deprivării de somn. Acumularea are loc progresiv, până când se depăşeşte nivelul mortal. Există numeroase dovezi că ROS, în cantităţi foarte mari, au proprietăţi nocive, producând stres oxidativ, cu efecte distructive asupra ADN-ului, lipidelor si proteinelor organismului. Dar cine sunt ROS? Ele sunt un produs final al proceselor oxidative ce stau la baza tuturor proceselor metabolice şi a respiraţiei”, a susținut medicul pediatru.

Surprinzător sau nu, dacă muștele sunt hrănite cu antioxidanți (molecule care neutralizează efectele stresului oxidativ) nu contează dacă nu au dormit deloc.

„Chiar dacă nu au dormit aproape deloc, din cauza activităţii continue a creierului, ele au supravieţuit normal”, a mai spus dr. Craiu.

În anul 1894, la Roma, o biochimistă rusă a realizat o prezentare la Congresul Internațional de Medicină despre experimentele efectuate pe 10 cățeluși, conform Quantanmagazine.

Aceasta împreună cu asistenții ei de laborator au ținut câinii treji, în mișcare permanentă 24 de ore, în circa cinci zile, toți cățeii muriseră. Lipsa totală de somn părea să omoare puii mult mai rapid decât înfometarea:

„Absenţa totală a somnului este fatală pentru animale chiar decât absenţa totală de hrană”.

Așadar, somnul este cel mai bun obicei pe care îl poți avea, atât pentru sănătatea cât și pentru calitatea vieții noastre.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și