Olt: Compania de Apă se va împrumuta de 14 milioane euro pentru cofinanţarea unui proiect de 241 milioane euro

0

Compania de Apă Olt (CAO), principalul operator de apă şi apă uzată din judeţ, se va împrumuta de 14 milioane de euro pentru a putea asigura cofinanţarea celui mai mare proiect de infrastructură din judeţul Olt, care vizează extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din 25 de localităţi şi are o valoare totală de 241 milioane de euro.

Potrivit directorului CAO, Cătălin Uşurelu, contractul de finanţare a proiectului a fost semnat pe 19 noiembrie, valoarea totală fiind de 241.076.986 euro, din care 85% este contribuţie nerambursabilă europeană, 6% cofinanţare de la CAO, iar restul sumei va fi asigurată de la bugetul naţional şi bugetul local.

„Cele 14 milioane lei, cât reprezintă cofinanţarea de 6%, reprezintă un efort foarte mare pentru noi. Vom lua un împrumut, de la BERD sau de la altă bancă, pentru a asigura cofinanţarea. Împrumutul va fi pe 15 ani. Probabil va creşte foarte puţin preţul apei, cu circa 80 de bani în trei ani, până în 2023”, a spus marţi, într-o conferinţă de presă, Cătălin Uşurelu.

Prin investiţiile prevăzute în noul proiect se vor extinde şi reabilita reţele de apă şi de canalizare din localităţile: Slatina, Caracal, Balş, Corabia, Drăgăneşti-Olt, Dăneasa, Scorniceşti, Potcoava, Piatra-Olt, Găneasa, Gostavăţu, Băbiciu, Scărişoara, Dobrosloveni, Fărcaşele, Izbiceni, Giuvărăşti, Tia-Mare, Rusăneşti, Şerbăneşti, Crîmpoia, Vişina, Bălteni, Perieţi, Schitu.

Reţeaua de distribuţie a apei potabile va fi extinsă cu 220,72 kilometri, se va reabilita reţeaua de apă existentă pe o lungime 97 de kilometri de reţea de apă existentă, se vor realiza 30 de surse de apă, se vor reabilita 79 de surse de apă, se va realiza reţea de aducţiune nouă pe 10,46 kilometri şi se va reabilita reţeaua de aducţiune pe 53,25 km. Totodată, se vr realiza şapte noi staţii de tratare a apei, alte şapte staţii se vor reabilita, se vor crea nouă rezervoare de înmagazinare şi 13 staţii de pompare a apei noi.

În ce priveşte reţeaua de canalizare, se va realiza nouă pe aproape 260 de kilometri, se vor crea 156 de staţii de pompare a apei uzate şi se vor realiza 10 staţii de epurare a apei şi un depozit pentru nămolul tratat.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și