Orban, referitor la obligativitatea purtării măștilor: „“Nu poţi să impui această obligativitate atâta timp cât nu există o capacitate de producţie”

0

În vreme ce din ce în ce mai multe localități cer ca oamenii să poarte măști la ieșirea din case, premierul Ludovic Orban a susținut că, deși se recomandă folosirea acestor măști de protecție, nu se poate impune obligativitatea dacă nu se poate asigura capacitatea de producție.

Premierul a menționat că se discută cu reprezentanții unor companii pentru acreditare în așa fel încât să se poată produce cât mai multe măști.

Nu sunt indicate măștile improvizate

“Nu poţi să impui această obligativitate atâta timp cât nu există o capacitate de producţie care să-i ofere fiecărui cetăţean posibilitatea de a achiziţiona la preţuri decente, preţuri rezonabile, cantităţile de măşti necesare. Sigur că există această recomandare, dar cine se apucă să impună această obligativitate fără să ofere cetăţenilor posibilitatea de a găsi aceste măşti… Aici improvizaţiile nu cred că fac bine. Pentru cetăţeni trebuie aşa numitele măşti chirurgicale care oferă un grad de protecţie important şi care nu sunt pentru intrarea în contact apropiat cu persoane asupra cărora există riscul să fie infectate”, a afirmat Orban.

Vom avea mai multe măști

“Sunt deja producători români care fabrică astfel de măşti chirurgicale, de asemenea am discutat cu companii care se implică în mod voluntar. (…) Încercăm să acredităm noi companii pentru a creşte producţia internă şi putem impune astfel de obligaţii atunci când avem o cantitate suficientă accesibilă pentru cetăţeni, nu în perioada actuală în care efectiv aceste măşti nu se găsesc şi mai ales şi atunci când se găsesc, se găsesc la preţuri foarte mari. Sigur că este bine să se poarte măşti, nu poţi să impui o astfel de obligaţie până când nu ai o ofertă similară. Autorităţile din mai multe judeţe au dat obligaţia de a purta măşti oarecum fixând o normă care nu este posibil să fie respectată”, a mai afirmat Orban.

Masca este obligatorie la Galați și Vaslui

Cetățenii din județul Vaslui vor fi obligați să iasă din case doar purtând masca de protecție care să le acopere atât nasul cât și gura. Măștile trebuie să fie ori chirurgicale, ori din alte materiale textile, au hotărât membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).

Cetățenii vor fi sancționați dacă nu respectă măsurile

Conform prefectului județului Vaslui, Mircea Gologan, măsura va intra în vigoare de azi.

“Am decis obligativitatea utilizării de măşti sau alte mijloace de protecţie, fulare, eşarfe, pentru acoperirea zonei feţei în locurile publice şi în spaţiile comerciale. Nasul şi gura trebuie să fie acoperite, astfel încât dacă persoanele tuşesc sau strănută să nu îi afecteze pe ceilalţi”, a afirmat prefectul Mircea Gologan.

De asemenea, conform deciziei luate în cadrul CJSU Vaslui, administratorii de magazine, șantiere dar și alte spații în care populația are acces, precum și cei care își desfășoară activitatea în instituțiile publice, pot fi amendați dacă permit accesul cetățenilor care nu sunt protejați.

Se poate improviza în Maramureș

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș a introdus, începând de astăzi, obligativitatea purtării, în spațiul public, a măștii sau a altor materiale de protecție, a notat, pe pagina de Facebook, vicepreședintele CJSU, Gabriel Zetea.

„Prima măsură care devine obligatorie, începând cu data de 6 aprilie 2020, pentru toţi cetăţenii judeţului Maramureş sau pentru cei care tranzitează judeţul face referire la acoperirea feţei (nas, gură) cu mască, inclusiv măşti improvizate sau alte materiale de protecţie, de unică folosinţă sau reutilizabile, în vederea reducerii riscului epidemiologic de transmitere a virusului SARS-Cov-2. Măsura va fi aplicată în spaţii publice sau la locul de muncă de către toate persoanele, fie că acestea prezintă simptome de infecţie respiratorie sau nu”, a notat Gabriel Zetea.

Sursa: capital.ro

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și