Otita și sinuzita în sarcină. Ce trebuie să știi despre aceste afecțiuni

0

În perioada sarcinii, orice viitoare mămică poate să aibă de a face cu anumite afecțiuni sau probleme de sănătate cauzate de sistemul imunitar slăbit, care, în mod obișnuit, nu periclitează întreg organismul gravidei.

Cu toate acestea, din momentul în care este însărcinată, o femeie se poate confrunta cu anumite chestiuni ce îi influențează modul de dezvoltare al afecțiuni, fiind necesară o atenție mare și un tratament corespunzător. Sinuzita și otita sunt două probleme renumite pentru gravide, care pun multe semne de întrebare.

În această direcție, specialiștii ne sar în ajutor și ne pun la îndemână toate detaliile pe care orice viitoare mămică ar trebui să le știe despre sinuzita și otita din timpul sarcinii.

Ce reprezintă sinuzita și otita?

Sinuzita poate să apară în orice clipă a sarcinii, din primul, al doilea sau chiar al treilea trimestru de sarcină. Aceasta reprezintă o infecție care induce o inflamație în mucoasa sinusurilor. Sinusurile sunt ca niște punguțe pline de aer, aflate în jurul nasului. Există diferite simptome ce pot avertiza apariția unei infecții ale sinusurilor: drenarea mucusului, nas înfundat, durere și presiune în jurul feței, durere de gât, durere de cap.

De altfel, otita înseamnă inflamația acută sau cronică a membranei care înconjoară conductul auditiv extern în cazul otitei externe, respectiv cavitatea urechii medii în cazul otitei medii. Printre simptomele care sugerează apariția otitei se numără: durerea acută, inițial discontinuă ce seamănă cu un junghi, iar care mai apoi devine continuă, durere la apăsarea pe ureche, înfundarea urechii, scăderea de auz.

Ce duce la apariția sinuzitei dar și a otitei?

„Simptomele unei infecții ale sinusurilor pot imita alte afecțiuni precum alergiile sau răcelile comune. O infecție acută poate dura până la patru săptămâni, în timp ce infecțiile cronice pot dura mai mult de 12 săptămâni. Sinuzita în timpul sarcinii poate fi declanșată de o infecție virală, bacteriană sau fungică. În unele cazuri, sinuzita apare în urma unei complicații a răcelii comune. De asemenea, există un risc mai mare pentru dezvoltarea infecției sinusurilor dacă persoana prezintă alergii. În ambele cazuri, mucusul poate bloca cavitățile sinusului și duce la umflare și inflamație” declară dr. Silviu Iștoc.

De asemenea, infecțiile urechii pot să apară în momentul în care agenții patogeni cum ar fi virusurile și bacteriile găsesc o porțită spre intrarea în ureche cu scopul de a o inflama. Acești agenți patogeni pot fi aceeași care duc la apariția sinuzitei. Inflamația duce la blocarea tuburilor Eustachiene, adică tubul care leagă urechea medie și faringele. Acest blocaj duce la acumularea unui lichid în urechea medie, ducând la infecții.

Afectează sinuzita și otita sarcina?

Din fericire pentru viitoarea mămică, aceste două afecțiuni nu afectează sarcina dacă sunt tratate în mod corect. Așadar, este indicat să vorbești imediat cu medicul tău dacă ai întâmpinat vreun simptom din cele de mai sus, deoarece o astfel de infecție se poate răspândi.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și