Peste 2.000 de viroze şi 22 de cazuri de gripă in Harghita

0

Peste 2.000 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 22 de cazuri noi de gripă au fost înregistrate în Harghita în ultima săptămână, numărul fiind în creştere atât faţă de săptămâna precedentă, cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Datele furnizate de şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, arată că în săptămâna 3-9 februarie au fost raportate 2.023 de viroze şi 83 de pneumonii şi au fost confirmate 22 de cazuri de gripă.

Numărul este în creştere faţă de săptămâna precedentă, când s-au înregistrat 1.884 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 82 de pneumonii şi 13 cazuri de gripă.

În ultima săptămână, în Harghita nu s-a înregistrat decesul niciunei persoane diagnosticate cu gripă, în vreme ce în săptămâna precedentă au murit doi bărbaţi, care sufereau şi de alte afecţiuni şi care au fost diagnosticaţi şi cu gripă.

„În Harghita se constată o creştere a cazurilor de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, a numărului de pneumonii, cu unele cazuri mai grave care au necesitat internarea şi cu o activitate mai mare a virusurilor gripale. Interesant faţă de alţi ani este că se constată o mixtură de virusuri, avem în circulaţie şi virus gripal de tip A şi virus gripal de tip B, avem chiar şi cazuri mixte, existând cazuri în care ambele virusuri au fost puse în evidenţă la acelaşi pacient”, a declarat miercuri presei, dr. Tar.

Aceasta a spus că numărul de îmbolnăviri se încadrează în limitele evoluţiilor din anii anteriori şi a punctat că tendinţa medicilor de a solicita teste de gripă este mai mare, din cauza situaţiei din Asia.

„Comparativ cu perioada similară a anilor trecuţi, ne încadrăm în limitele evoluţiilor anterioare. Sezonul actual de gripă a început mai târziu şi dacă tendinţa rămâne cea crescătoare din ultima săptămână, s-ar putea să avem o depăşire faţă de anii precedenţi. Deocamdată, nu putem spune dacă va fi mai rău, sau doar că atenţia şi sensibilitatea noastră este mai mare din cauza paralelismului cu cazurile de boală pulmonară din Asia. În ţara noastră nu au fost înregistrate cazuri de infecţie cu coronavirus, dar toată lumea este în alertă, medicii sunt mai suspicioşi decât de obicei, iar tendinţa de a solicita teste de gripă este mai mare, să ştie dacă încep tratamentul antiviral sau este suficient cel bacterian”, a mai spus şefa DSP Harghita.

Ea a atenţionat, din nou, populaţia, dar şi medicii de familie şi farmaciştii să nu uzeze de tratamentul cu antibiotice, fără motiv.

„În continuare constat că, mai ales în mediul rural, se uzează foarte uşor şi de multe ori excesiv şi fără motiv de tratamentul cu antibiotice. Pentru că altfel facem mai mult rău, decât bine. La infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare, în 80 % dintre cazuri, nici nu sunt infecţii bacteriene, sunt infecţii virale, asupra cărora antibioticele nu au niciun efect”, a spus dr. Tar Gryongy.

Aceasta a mai precizat că în judeţ s-au mai primit 500 de doze suplimentare de vaccin antigripal, dar numărul este insuficient.

„Este bine că le-am primit, dar nu satisfac cererea. S-au împărţit între medicii de familie, proporţional cu solicitările lor. Eu îi îndemn şi pe cei care nu beneficiază de gratuitate, să se vaccineze dacă vor să fie protejaţi, cu cât creşte acoperirea vaccinală cu vaccinul antigripal, cu atât putem stopa mai rapid şi eficient epidemia de gripă declarată în România începând cu această săptămână”, a conchis şefa DSP Harghita.

Sursa: News24.ro.

Citește și