Pionierul și realizatorul de documentare TV, Michael Apted, a murit la 79 de ani

0

Regizorul Michael Apted, cel mai bine cunoscut pentru seria Up de documentare TV după viața a 14 persoane la fiecare șapte ani, a murit la vârsta de 79 de ani.

De asemenea, a regizat Fiica minerului cărbunelui, Gorilele în ceață și filmul din 1999 The World Is Not Enough.

Originalul 7 Up din 1964 și-a propus să documenteze perspectivele de viață ale unei game de copii din toate categoriile sociale.

Spectacolul a fost inspirat din citatul lui Aristotel „dă-mi un copil până la vârsta de șapte ani și îți voi arăta omul”.

Primul spectacol 7 Up a fost urmat de 14 Up la începutul următorului deceniu, care a intervievat aceiași copii ca adolescenți – și modelul a fost stabilit până la 63 Up în 2019.

De-a lungul tuturor acelor ani care au intervenit, spectatorii ITV au fost cuprinși de poveștile trio-ului școlii private Andrew, Charles și John, despre Jackie care a trecut prin două divorțuri, despre Nick care a trecut de la șomeri și fără adăpost la consilierul liberal-democrat și despre clasa muncitoare Tony, a cărei ambiție de viață era să devină un jockey.

Spectacolele lui Apted – care au câștigat trei premii Bafta – au fost adesea descrise ca fiind precursorii seriilor moderne de realitate, oferind participanților săi timp pentru a-și spune propriile povești pe ecran. Dar, spre deosebire de omologii lor moderni, copiii originali Up au avut tendința să se estompeze de lumina reflectoarelor în cei șapte ani dintre fiecare capitol.

În 2008, Apted a fost însoțit de Cea mai distinsă ordine a Sfântului Mihail și a Sfântului Gheorghe în onorurile de ziua de naștere a reginei pentru servicii pentru industria britanică de film și televiziune.

Carieră „remarcabilă”

Thomas Schlamme, președintele Directorilor Guild of America, a declarat că Apted este un „vizionar neînfricat” a cărui moștenire va trăi. El a spus că Apted, care s-a născut în Aylesbury, Buckinghamshire, „a văzut traiectoria lucrurilor atunci când alții nu au văzut-o și am fost cu toții beneficiari ai înțelepciunii și dedicării sale pe tot parcursul vieții”.

Directorul general al ITV, Kevin Lygo, a declarat că, cariera de șase decenii a directorului a fost „în sine cu adevărat remarcabilă”.

El a spus că seria Up „a demonstrat posibilitățile televiziunii la cea mai bună calitate în ambiția sa și în capacitatea sa de a oferi o oglindă societății și de a se angaja și de a distra oamenii în timp ce ne îmbogățește perspectiva asupra condiției umane”.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata