Politicile de sănătate reprezintă un avantaj pentru asigurătorii din vestul Europei, afectați de COVID-19

0

Când Ainara Fuertes, în vârstă de șase ani, suferea de o infecție a urechii la sfârșitul anului trecut, părinții ei au vrut să o ducă la o cameră de urgență la spitalul public local din suburbia din Madrid, Valdeolmos-Alalpardo.
Din cauza pandemiei de coronavirus, spitalul a văzut pacienți non-COVID doar două zile pe săptămână, așa că au trebuit să se conformeze cu o consultație la distanță.

Ainara și-a revenit de atunci, dar părinții ei, Diana și Javier, au decis, ca și sute de mii de oameni din Europa de Vest, să se înscrie pentru asigurări private de sănătate pentru a completa acoperirea statului.

„Spitalul de care depindem este copleșit de pacienții cu COVID și vrem să avem mai multe opțiuni”, a spus Diana, în vârstă de 40 de ani.

Numai în Spania, aproape 470.000 de persoane s-au înscris anul trecut la asigurările de sănătate, o creștere de 47% față de 2019.
În vecinătatea Portugaliei, Pedro Leitao, în vârstă de 44 de ani, a încheiat o asigurare de sănătate privată pentru mama sa în vârstă de 84 de ani, care a suferit sângerări interne în noiembrie anul trecut și a fost dusă la o cameră de urgență non-COVID, înghesuită la un spital public din Lisabona.

„Spitalele publice sunt supraaglomerate … și riscul de infecție în camera de urgență este enorm”, a spus el. „Aș fi iresponsabil dacă nu aș cumpăra asigurări de sănătate pentru mama mea”.

Frank Calderon, șeful diviziei de sănătate a celui mai mare asigurător spaniol Mapfre, a cărui politică a ales familia Fuertes, a declarat că majoritatea clienților noi sunt familii cu copii mici.

„Oamenii caută flexibilitate și alegere”, a spus el.

În Franța, unde datele la nivel de industrie pentru 2020 nu sunt încă disponibile, asigurătorul AXA a declarat săptămâna trecută că veniturile sale din asigurările de sănătate au crescut cu 6%, în timp ce vânzările generale au scăzut cu 4%.

Și în Germania, numărul polițelor de asigurări de sănătate private a crescut cu 1,8% la 36 de milioane anul trecut, contribuind la creșterea veniturilor din prime cu 3,8%, până la 42,6 miliarde de euro.
De fapt, asigurările de sănătate au fost una dintre puținele aducătoare de încasări din pandemie pentru asigurătorii europeni.

Venitul global a scăzut odată cu veniturile clienților, în timp ce creanțele legate de pandemie, precum și o recoltă uriașă de calamități naturale, au crescut în sute de miliarde de euro, cu alte venituri.

În Portugalia, veniturile totale din prime au scăzut cu 18,7%, la 9,9 miliarde de euro în 2020, cu primele de asigurări de viață în scădere cu 50% – însă veniturile din asigurările de sănătate au crescut cu 8,3%, până la un record de 949 de milioane de euro, potrivit autorității de supraveghere a asigurărilor ASF.

În Spania, primele de asigurări de sănătate au crescut cu 5,1%, chiar dacă primele generale au scăzut cu 8,3%, tras în jos de sectoarele vieții, auto și corporative, a declarat grupul industrial UNESPA.

„Spitalele private completează nevoile unei părți a populației, în special în perioadele de criză, când cererea exercită o presiune mare asupra spitalelor publice”, a declarat Pedro Carvalho, director executiv la Tranquilidade, al doilea cel mai mare asigurător din Portugalia cu prime și o unitate a Italiei, Generali. Chiar dacă pandemia se retrage datorită vaccinării, asigurătorii văd mai multe afaceri în domeniul sănătății, nu în ultimul rând pentru că spitalele publice vor avea un număr mare de tratamente și operații care au fost amânate din cauza pandemiei.

„Nu există nimic care să sugereze că situația actuală de creștere nu va continua, cel puțin în următorii ani”, a spus ASF.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și