Riscul de afecţiuni pulmonare

0

Utilizarea ţigaretelor electronice creşte în mod semnificativ riscul de a dezvolta afecţiuni pulmonare cronice cum ar fi astmul şi emfizemul, potrivit unui studiu realizat de cercetători americani şi dat luni publicităţii, informează Reuters.

Studiul, publicat în American Journal of Preventive Medicine, este printre primele cercetări care demonstrează potenţialele efecte nocive pe termen lung ale ţigaretelor electronice (practică denumită ”vaping”), deseori promovate ca o alternativă mai sigură la utilizarea tutunului şi o modalitate care îi ajută pe fumători să renunţe la tutun.

Potrivit studiului, ţigaretele electronice cresc cu o treime riscul de a dezvolta o afecţiune pulmonară în comparaţie cu persoanele care nu au fumat niciodată sau nu au utilizat ţigarete electronice. Riscul era chiar mai mare în rândul adulţilor care foloseau atât ţigarete electronice, cât şi ţigări cu tutun.

Studiul a fost dat publicităţii într-o perioadă în care Statele Unite se confruntă cu o criză a utilizării ţigaretelor electronice în rândul tinerilor. Potrivit Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, peste 27,5% din elevii de liceu din Statele Unite utilizează ţigaretele electronice, procent în creştere faţă de 2018, când se înregistrau 20,7% utilizatori.

„Ţigaretele electronice sunt promovate ca fiind inofensive, ceea ce nu este adevărat”, a precizat Stanton Glantz, director la Center for Tobacco Control Research and Education din cadrul Universităţii California San Francisco, într-un interviu telefonic.

Glantz şi echipa sa au utilizat date provenite de la 32.000 de adulţi cuprinşi în raportul realizat de CDC Population Assessment of Tobacco and Health (PATH), care monitorizează consumul de tutun şi utilizarea ţigaretelor electronice, precum şi în noile cazuri de boli pulmonare diagnosticate în perioada 2013-2016.

Niciunul dintre participanţii la studiu nu suferea de vreo afecţiune pulmonară la debutul studiului. Trei ani mai târziu, cercetătorii au descoperit că persoanele care utilizează ţigaretele electronice prezintă un risc aproximativ de 30% de a dezvolta afecţiuni pulmonare, precum astm, bronşită şi emfizem sau boala pulmonară obstructivă cronică (COPD) în comparaţie cu cei care nu au fumat niciodată sau nu au utilizat ţigaretele electronice.

Cei care fumează ţigări prezintă un risc de aproximativ două ori mai mare de a dezvolta afecţiuni pulmonare cronice în comparaţie cu cei care nu fumează. În cazul celor care fumează ţigări clasice sau ţigarete electronice, riscul devine aproape triplu, potrivit studiului.

„Toată lumea, inclusiv eu, credea că ţigaretele electronice sunt asemenea ţigărilor, dar nu la fel de dăunătoare. Dacă înlocuieşti de câteva ori ţigaretele electronice cu ţigările clasice probabil ieşi în avantaj”, a mai spus Glantz. „Se pare că invers este mai rău”, a adăugat acesta. „Ţigaretele electronice presupun riscuri unice în ceea ce priveşte afecţiunile pulmonare”.

Studii anterioare au analizat doar un eşantion din populaţie la un anumit moment.

Noul studiu este considerat mai solid întrucât analizează riscurile pentru plămâni de-a lungul timpului, a menţionat într-un e-mail Robert Tarran, psiholog şi expert în „vaping” la Facultatea de Medicină a Universităţii North Carolina.

„Studiul se adaugă dovezilor într-un număr tot mai mare care demonstrează că vapingul nu este inofensiv”, a spus Tarran.

Sursa: News24.ro.

Citește și