Sezonul cald vine cu multă bucurie, poftă de drumeţii şi dorinţa de a petrece timp în natură, în bătaia soarelui şi în mijlocul naturii. Mari şi mici, cu toţii avem nevoie de contactul direct cu natura şi aerul cald de vară, astfel că vom găsi cele mai plăcute modalităţi de a ne petrece timpul şi de a ne programa vacanţele. Este sezonul vitalităţii şi al distracţiei, plin de provocări şi experienţe plăcute. Cu toate acestea, este posbil ca bucuria verii să fie umbrită de câteva contexte neplăcute, manifestate în special de cei cu fond alergic şi de către cei care au o sensibilitate la nivelul pielii, generată de dermatite sau alte afecţiuni care dezechilibrează pe acest palier.
Alergiile
Unul dintre contextele neplăcute care pot fi manifestate în perioada verii, este cel al alergiilor. O categorie foarte mare de alergeni o constituie insectele. Fie că acţionează respirator, fie cutanat, acestea pot genera reacţii deloc plăcute, care pot umbri bucuria petrecerii timpului în aer liber. Astfel, pe perioada caldă din an nu ar trebui să lipsească din rutina persoanelor alergice folosirea de produse de protectie anti insecte, ideale atât pentru a ţine la distanţă sâcâietoarele gâze, cât şi pentru a interveni rapid şi a calma zona afectată de pişcături. Geluri, creme şi unguente, loţiuni, spray-uri, plasturi calmanţi şi brăţări aromatizate, toate vor fi de mare ajutor pentru a preîntâmpina efectele neplăcute generate de insectele cu potenţial de declanşare a reacţiilor alergice. Acestea vor fi suplimentate cu tratamentul prescris de către medicul alergolog, obligatoriu în cazul în care se manifestă un fond alergic sever. Mâncărimile şi iritaţiile la nivelul pielii, înroşirea ochilor şi respiraţia greoaie pot fi evitate dacă se limitează masiv contactul cu insectele.
Dermatitele şi iritaţiile
Este posibil ca o simplă pişcătură de ţânţar să declanşeze o reacţie la nivelul pielii, extrem de severă şi neplăcută, de la mâncărimi şi usturimi, până la extinderea zonei afectate pe o suprafaţă foarte mare. Dacă manifeşti o predispoziţie în acest sens, încearcă să limitezi pe cât posibil contactul cu ţânţarii. Îmbracă haine care să acopere o parte cât mai mare din suprafaţa pielii şi evită zonele umede, cunoscute pentru abundenţa bâzâitoarelor insistente. Un spray anti tantari va fi întotdeauna la îndemână, iar produsele calmante nu vor lipsi din bagaj. În special pentru cei mici, protecţia în faţa ţânţarilor trebuie aplicată temeinic, folosind produsele potrivite şi destinate lor.
Soarele, între plăcere şi neplăcere
Tuturor ne place să stăm la soare, să ne bronzăm şi să ne bucurăm de căldura plăcută a acestuia. Cu toate acestea, nu de puţine ori ne putem confrunta cu reacţii cutanate severe la nivelul pielii, de la înroşiri şi mâncărimi, până la umflături şi iritaţii. Pentru a evita astfel de contexte, este recomandată prudenţa în expunerea la soare şi aplicarea constantă de protectie solara. Indiferent dacă suntem la plajă sau nu, dacă petrecem timp în bătaia directă a razelor solare sau doar ne plimbăm prin oraş, este obligatorie o aplicare de bază a protecţiei solare, urmată de alte aplicări ori de câte ori va fi nevoie. Se evită astfel arsurile la nivelul pielii, dar şi iritaţiile vaforizate de un fond sensibil localizat la nivelul pielii. Astfel, chiar dacă pielea ta manifestă sensibilitate la contactul cu razele solare, te poţi bucura de căldura soarelui şi de beneficiile acestuia, aplicând constant produse care au rolul de a te proteja şi de a limita o reacţie neplăcută la nivel cutanat. Îţi vei asigura un bronz plăcut, protejându-te şi de neplăceri, mâncărimi, reacţii cutanate sau umflături.