Subprogramul naţional de fertilizare este rămas în urmă în ceea ce priveşte criteriile şi finanţarea

0

Preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, Radu Vlădăreanu, a declarat vineri că, deşi în ultimii ani a crescut numărul de proceduri de fertilizare in vitro, Subprogramul naţional de fertilizare este rămas în urmă în ceea ce priveşte criteriile şi finanţarea.

„În România a crescut clar în ultimii 10 – 13 ani numărul de proceduri. Conştientizarea că se poate face acest lucru a crescut în rândul femeilor din România. A fost şi un boom în ultimii ani datorită programului Primăriei Municipiului Bucureşti. Lumea a devenit mult mai citită, mai cunoscătoare asupra problemei şi accesează aceste programe. Considerăm că Subprogramul naţional de fertilizare este rămas în urmă ca şi criterii, ca şi finanţare din multe puncte de vedere. (…) Legea este în aşa fel făcută acum încât nu funcţionează cum trebuie”, a spus Vlădăreanu, cu prilejul dezbaterii „Împreună pentru o experienţă mai bună a cuplului infertil în timpul tratamentului de reproducere asistată”, organizată de Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România.

El a amintit că există un proiect de lege privind reproducerea, care „stă în diverse sertare” de mai mulţi ani.

Potrivit medicului, în România ar fi nevoie de aproximativ 30.000 de proceduri de fertilizare pe an, în prezent neputându-se acoperi decât 10.000.

„O altă propunere pe care vrem să o facem este aceea de a creşte numărul de proceduri finanţate de stat pentru un cuplu. Momentan este una singură. Peste tot în Europa sunt două-trei”, a mai arătat medicul.

Preşedintele Agenţiei Naţional de Transplant, Radu Zamfir, a spus că anumite legi care privesc reproducerea asistată sunt blocate în Parlament. „Noi sperăm să se deblocheze, fiind la nivelul Comisiilor de sănătate”, a adăugat Zamfir.

Potrivit acestuia, România ar trebui să ţină pasul cu noutăţile tehnice, medicale, care apar în domeniu. „Inclusiv transplantul de uter poate fi o alternativă pentru anumite cupluri”, a susţinut el.

Sursa: News24.ro.

Citește și