Șase membri ai Uniunii Europene și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care blocul european distribuie vaccinurile Covid-19, după ce AstraZeneca și-a redus încă o dată obiectivele de livrare.
Austria, Letonia, Republica Cehă, Bulgaria, Croația și Slovenia au scris sâmbătă Comisiei Europene pentru a se plânge că dozele de vaccin nu sunt livrate în mod proporțional între cele 27 de țări care alcătuiesc Uniunea Europeană.
„Dacă acest sistem ar merge înainte, ar continua să creeze și să exacerbeze disparități uriașe între statele membre până în această vară”, au scris șefii de stat într-o scrisoare obținută de CNBC.
S-a convenit inițial ca vaccinurile cumpărate de UE să fie distribuite proporțional cu mărimea populației unei țări. Dar unele țări au introdus flexibilitate în sistem, astfel încât acestea să poată opta pentru un vaccin specific, în funcție de condițiile de preț și de întreținere.
Comisia Europeană a răspuns scrisorii spunând că distribuția este un „proces transparent” și că a fost decizia statelor membre să introducă această flexibilitate.
„Conform acestui sistem, dacă un stat membru decide să nu preia alocarea proporțională, dozele sunt redistribuite între celelalte state membre interesate”, a declarat comisia într-un comunicat.
Conform rapoartelor mass-media, Bulgaria, de exemplu, a optat pentru a primi mai puține doze Pfizer și BioNTech, cel mai scump dintre vaccinuri și mai mult din dozele dezvoltate de AstraZeneca și Universitatea din Oxford. Drept urmare, alte țări din UE au reușit să cumpere vaccinurile Pfizer și BioNTech în exces.
Guvernul bulgar nu a fost disponibil imediat pentru comentarii atunci când a fost contactat luni de CNBC.
Bulgaria și ceilalți semnatari se numără printre țările UE cu cel mai mic număr de vaccinuri primite până acum, potrivit datelor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.
Ei sunt îngrijorați de faptul că, fără nicio modificare, unele țări ale UE „vor putea ajunge la imunitate în masă în câteva săptămâni, în timp ce altele vor rămâne mult în urmă”, au spus ei în scrisoarea lor.
Plângerea lor rezultă din știrea că AstraZeneca nu își va îndeplini obiectivele de livrare în lunile următoare. Firma farmaceutică suedezo-britanică a confirmat luni că va livra 30 de milioane de doze către UE până la sfârșitul primului trimestru și alte 70 de milioane de doze în al doilea trimestru.
Aceste cifre sunt sub cele pe care blocul european se aștepta să le primească.
„De ce vin cu asta acum, știind că Austria este membru al consiliului de conducere, ca și celelalte 26 de state membre și a fost informată despre alocările anterioare ca și celelalte”, a declarat un oficial european.
Acest comentariu sugerează că cele șase țări ar fi putut să abordeze această problemă pe plan intern, mai degrabă decât să scrie o scrisoare și să o facă publică.
Pascal Donohoe, ministrul de finanțe al Irlandei, a declarat luni că, dacă nu ar fi fost munca Comisiei Europene de supraveghere a distribuției vaccinurilor, problemele „ar fi fost mai mari”.
Se așteaptă ca această sesizare să fie discutată la următorul Summit european, la sfârșitul acestei luni.
Sursa: Financiarul.ro