Top 3 cele mai bune uleiuri pentru salate

0

Pe piață regăsim din nou o varietate de legume care mai de care precum roșii, castraveți, ceapă verde, ridichii și diverse sortimente de salate. Este normal, căci este vremea lor și pe cât de gustoase, pe atât de hrănitoare sunt! Atât sunt de benefice încât nici nu ar trebui să îți lipsească din mesele tale de zi cu zi din acest sezon. Iar pentru un plus de gust dar și de sănătate, nu trebuie să le asezonezi cu produse care cad greu, pe bază de maioneză, ci doar cu puțină lămâie sau oțet balsamic și un ulei extravirgin de calitate înaltă.

Cele mai bune uleiuri pentru salate sunt cele care conțin foarte multe substanțe nutritive precum: vitamine, minerale și acizi grași nesaturați. Cu alte cuvinte, optează pentru uleiurile extravirgine, obținute prin presarea la rece și nerafinate. Diferența dintre un ulei bun pentru salate și unul recomandat doar pentru gătit stă în punctul de ardere, adică temperatura la care, după ce devine încălzit, uleiul începe să devină toxic. Un punct scăzut de ardere, până la 40 de grade Celsius, este indicat pentru salate, însă nu și pentru gătit.

1. Uleiul de măsline

Uleiul de măsline extravirgin conține din plin vitaminele A, B1, B2, D, E, K, fier, acizi grași și antioxidanți naturali. Așadar, nici nu avem cum să ne mirăm de faptul că acest ulei ajută la reducerea nivelului colesterolului „rău” din sânge, previne apariția aterosclerozei și mai apoi a problemelor cardiovasculare. În plus, uleiul de măsline este indicat și pentru tratarea gastritei și a ulcerului, însă și pentru facilitarea funcției hepatice. Ai grijă însă, să utilizezi uleiul de măsline extravirgin doar crud în salate, sosuri reci cum ar fi maioneza sau pentru a da gust mâncărurilor gata preparate. Pentru gătit, utilizează uleiul pomace (de turte), obținut tot din măsline.

2. Uleiul de porumb

Acesta conține vitamina E din plin, dar și alte substanțe hrănitoare, cum ar fi vitaminele C, D și cele din complexul B. De asemenea, uleiul de porumb are și un conținut ridicat de acizi grași mononesaturați (4 grame la o lingură), ce are grijă de sistemul cardiovascular. Mai bine de o jumătate din conținutul de grăsimi din acest ulei este reprezentat de acizii grași polinesaturați, omega-6 și omega-3, care ajută la ameliorarea inflamațiilor și la un sistem imunitar mai puternic.

3. Uleiul de struguri

Un alt ulei bun pentru sănătate este cel de struguri. Conține doar două grame de grăsimi saturate per lingură! De asemenea, conține și foarte multă vitamina E, ceea ce ajută sistemul imunitar, deoarece facilitează producția de celule B (adică celulele specializate în producerea de anticorpi, care luptă contra bacteriilor). În plus, uleiul de struguri conține foarte mulți antioxidanți și acid linoleic. Toate aceste substanțe sunt elemente protectoare pentru vasele de sânge, prevenind deteriorarea acestora. În plus, conform studiilor efectuate, anumiți antioxidanți din uleiul de struguri înlătură riscul de distrugere celulară și de apariție a celulelor canceroase.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și