O alimentație ce conține vitamine, minerale și acizi grași din plin, ne pot ajuta să avem o sănătate optimă. De asemenea, anumite alimente ne pot ajuta să ne păstrăm acuitatea vizuală pentru mai mult timp. Așa cum deja știai, morcovul este cel mai indicat aliment pentru sănătatea ochilor, deoarece conține betacaroten. Dar nu este și singurul.
Dacă îți dorești să ai parte de o vedere cât mai sănătoasă, legumele verzi nu ar trebui să îți lipsească. De ce acest lucru? Pentru că retina umană conține de circa 1000 de ori mai multe carotenoide concentrate decât orice altă parte din organism. Ochii noștri utilizează acești pigmenți pentru a se putea proteja de daunele provocate de lumina solară. Iar carotenoidele (betacarotenul, licopenul, luteina și zeaxantina) se află în concentrații mai ridicate în legumele verzi. Foarte multe alte alimente au efecte pozitive pentru vedere, iar acum este momentul să le aflați pe cele mai bune dintre ele:
1. Grepfrutul
Bioflavonoidele regăsite în grepfrut înlesnesc îmbătrânirea cristalinului ochiului. Dacă ai obiceiul de a da la o parte membrana amară a acestui fruct, este important să știi că fix această pieliță conține cele mai multe nutrimente necesare pentru o vedere mai bună.
2. Germeni de grâu
Vitamina E din compoziția germenilor de grâu este de fapt un antioxidant esențial, care ferește ochii de acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi. În plus, poate scădea progresia cataractei și a degenerării maculare ce poate să apară odată cu înaintarea în vârstă.
3. Cartofii dulci
Asemeni morcovilor și cartofii dulci conțin din plin betacaroten, antioxidantul ce se ocupă cu păstrarea culorii portocalie a legumelor. În momentul în care ajunge în corp, betacarotenul este transformat în vitamina A și este utilizat pentru a realiza receptori ce simt lumina în ochii tăi. Grație conținutului benefic al acestui antioxidant, cartofii dulci ajută la prevenirea afecțiunilor oculare. De asemenea, acest ingredient ajută ochii să se adapteze mai ușor la luminozitatea redusă din timpul nopții.
4. Peștele gras
Somonul, păstrăvul, tonul dar și sardinele sunt patru specii de pește ce conțin din plin acizi grași Omega-3, care înlătură sindromul de ochi uscat și retinopatia. O sursă esențială de vitamina D, ce se află în uleiurile de pește, sunt importante pentru înlăturarea efectelor îmbătrânirii asupra ochilor.
5. Fasolea și lintea
Atât fasolea, cât și lintea, contribuie la eliminarea în organism a unui mineral esențial pentru vedere și anume zincul. Acesta ajută la eliberarea vitaminei A din ficat, care este importantă pentru păstrarea țesuturilor oculare intacte. De asemenea, lipsa zincului în organism poate duce la deteriorarea maculei, partea centrală a retinei.
Sursa – Glow Magazin.