UE va extinde controalele la exportul vaccinului COVID, deoarece transportul AstraZeneca este blocat

0

Uniunea Europeană intenționează să își extindă schema de autorizare a exportului pentru vaccinurile COVID-19 până la sfârșitul lunii iunie, au declarat  două surse UE pentru Reuters, întrucât un transport de vaccinuri AstraZeneca din UE către Australia a fost blocat.
Extinderea controalelor ar putea reaprinde tensiunile cu țările care se bazează pe dozele făcute în UE.

Mecanismul a fost instituit la sfârșitul lunii ianuarie ca o reacție la anunțurile producătorilor de vaccinuri privind întârzierile în livrările de vaccinuri COVID-19 către UE.

Acesta urmează să expire la sfârșitul lunii martie, dar Comisia Europeană dorește să o extindă până în iunie, au spus cei doi oficiali.

„Comisia va propune prelungirea sa până în iunie. Și acest lucru a fost întâmpinat de către statele membre cu aprobare, nu neapărat cu entuziasm, dar există sentimentul că avem încă nevoie de acel mecanism ”, a spus un diplomat senior al UE.

Al doilea oficial a adăugat că, la o întâlnire cu diplomații UE miercuri, multe țări au sprijinit măsura, inclusiv Germania și Franța.

Comisia UE nu a fost disponibilă imediat pentru un comentariu.

Premierul italian Mario Draghi a cerut, de asemenea, sancțiuni pentru companiile care nu își respectă obligațiile contractuale cu UE.

Când mecanismul UE de control al exporturilor a fost introdus la sfârșitul lunii ianuarie, a declanșat un strigăt din partea țărilor importatoare care se temeau că aprovizionarea lor cu vaccin ar fi putut fi îngreunată.

Conform schemei, companiile trebuie să obțină o autorizație înainte de a exporta vaccinuri COVID-19 și pot fi respinse solicitările de export dacă nu își respectă angajamentele de aprovizionare cu UE.

Două surse separate au declarat pentru Reuters că UE a blocat transportul vaccinului AstraZeneca destinat Australia, după ce producătorul de medicamente nu și-a îndeplinit angajamentele contractuale din UE.

Sursele au declarat că AstraZeneca a cerut permisiunea guvernului italian pentru a exporta aproximativ 250.000 de doze din fabrica sa din Anagni, lângă Roma.

Compania a redus în ianuarie livrările către UE în primul trimestru la 40 de milioane de doze de la 90 de milioane prevăzute în contract și a declarat ulterior statelor UE că va reduce livrările cu încă 50% în al doilea trimestru. AstraZeneca a declarat ulterior că se străduiește să furnizeze dozele lipsă pentru al doilea trimestru din afara Europei.
Până la decizia de blocare a expediției către Australia, UE autorizase toate cererile de export de la debutul schemei din 30 ianuarie până în 26 februarie, care se ridica la 150 de cereri pentru milioane de vaccinuri către 29 de țări, inclusiv Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite și Canada, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Ea a adăugat, totuși, că cel puțin o altă cerere a fost retrasă de o companie exportatoare. Ea a refuzat să elaboreze.

Cererile de export se referă în principal la vaccinul Pfizer-BioNTech, care este fabricat în Belgia. Dozele AstraZeneca și Moderna au fost, de asemenea, exportate din UE.

Din 30 ianuarie, peste 8 milioane de vaccinuri au fost expediate din UE în Marea Britanie, a declarat o a treia sursă din UE.

Marea Britanie a împiedicat până acum exportul de vaccinuri AstraZeneca către UE, utilizând o clauză care figurează în Marea Britanie în contractul de furnizare cu firma anglo-suedeză, au declarat oficialii UE.

Statele Unite au, de asemenea, reglementări care interzic în mod eficient exporturile de vaccinuri, a declarat șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă săptămâna trecută.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și