O echipă de cercetători din cadrul unui institut de cercetare din Nairobi, capitala Kenyei, a anunţat descoperirea unui microb în ţânţarul care transmitere malaria, care ar putea bloca infectarea oamenilor, relatează agenţia Xinhua.
Jeremy Herren, cercetător-şef la Centrul Internaţional pentru Fiziologia şi Ecologia Insectelor (ICIPE), a declarat că ţânţarii sunt purtători ai unui microb care nu permite prezenţa parazitului malariei.
„Cercetările au demonstrat că microbul este transmis de la ţânţarii de sex feminin urmaşilor lor, la rate mari, şi nu omoară sau nu produce vătămări evidente ţânţarului gazdă”, a explicat Herren, citat într-un comunicat emis presei din Nairobi.
El a precizat că acest microb, care a fost numit Microsporidia MB, a fost descoperit la ţânţarii Anopheles (ţânţarul anofel, numit şi ţânţarul malariei).
Herren a menţionat că cercetările s-au concentrat pe simbiontul microbian pentru a afla dacă acesta interferează transmiterea bolii de către insecte.
Oamenii de ştiinţă au observat că, deşi noul simbiont, Microsporidia MB, este prezent în mod natural, la niveluri relativ scăzute, în ţânţarii malariei din Kenya, ar putea exista modalităţi de a creşte proporţia ţânţarilor purtători ai acestuia pentru a le bloca capacitatea de a transmite malaria.
„Acest tip de intervenţie de blocare a transmisiei s-a dovedit că are potenţial transformator pentru controlul denga, o boală transmisă de ţânţarii Aedes aegypti”, a adăugat Herren.
Cercetătorul a observat că până în prezent au fost puţine exemple de microbi care afectează ţânţarii responsabili de transmiterea malariei.
Studiul a fost realizat pe ţânţari în mediile lor naturale de pe ţărmurile keniene ale lacului Victoria şi a fost realizat în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea din Glasgow din Regatul Unit.
Sursa: News24.ro.